papirnata opstrukcija

Imaju novu školu, ali još pohađaju onu sagrađenu 1810. godine. Kako je 420 učenika u Sisku postalo žrtva birokracije?

19.10.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Izradnja nove Strukovne škole u Sisku traje 14 godina, posljednje tri godine najavljuje se otvorenje, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček na konferenciji za novinare u ponedjeljak organizirala je pregled dokumentacije kako bi opovrgnula optužbe županije da je Grad kriv jer se kasni s dozvolama

Kad se činilo da je otvorenje škole stvar formalnosti, zapelo je na papirologiji i prijeporu između Sisačko-moslavačke županije kao investitora i Grada Siska, koji bi trebao obaviti tehnički pregled i izdati uporabnu dozvolu.

Kako bi opovrgnula optužbe županije da Grad opstruira projekt, sisačka gradonačelnica organizirala je u ponedjeljak javni pregled pristigle dokumentacije za uporabnu dozvolu, koja se pretvorila u konferenciju za novinare.

Nazočni su bili predstavnici gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport, izvođača radova, Obrtničke škole i projektant objekta.

Pozivajući se na 137. članak Zakona o gradnji, gradonačelnica Ikić Baniček je napomenula kako je, uz zahtjev za tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole, u spis nužno priložiti čak 22 dokumenta, a još ih osam nedostaje.

Riječ je o atestnoj dokumentaciji, dnevnicima i građevinskim knjigama. Kada se spis kompletira, najavila je gradonačelnica, u roku od tjedan dana moguće je obaviti tehnički pregled i izdati uporabnu dozvolu. Dodala je kako se to moglo davno obaviti, ali tvrdi da je "u pitanju politikantski pristup investitora".

Županijski pročelnik Darjan Vlahov izjavio je pak da je županija dostavila svu traženu dokumentaciju. Navedeni dokumenti koji nedostaju, kako je rekao, "nalaze se na gradilištu i mogu se koristiti". Na inzistiranje da se dokumenti prilože uz zahtjev, odgovorio je kako je riječ o većoj količini knjiga i papira, ali da će tijekom dana i to učiniti.

Među ostalim problemima, utvrđeno je kako se škola izgradila na gradskom zemljištu za koje nikad nije raspisan natječaj pa investitor nikad nije pribavio dokument o pravu građenja. Kako bi učenici što prije ušli u novu školu, Ikić Baniček je najavila da će ispuniti i tu formalnost.

Žrtve 14-godišnjeg vođenja projekta su 420 učenika i djelatnici sisačke Strukovne škole. Kako je rekao ravnatelj Ivica Beloglavec, sadašnja školska zgrada izgrađena je davne 1810. godine i, unatoč dogradnjama, odavno ne zadovoljava uvjete rada. Prostorni problemi, kako je rekao, posebno dolaze do izražaja sada, kada je organizacija nastave posebno zahtjevna zbog koronakrize. Inače, stara školska zgrada, kako je planirano, preuredit će se nakon preseljenja škole u đački dom sa 74 postelje.