GLOBALNO NEPRIZNATI

Imaju nevjerojatne rezultate, prvi su upozorili na prijenos koronavirusa, a WHO ih potpuno ignorira

18.05.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Tajvan prosvjeduje jer nije pozvan na godišnju, dvodnevnu skupštinu WHO-a, čije zasjedanje počinje u ponedjeljak, iako bi tajvanska uspješna borba protiv koronavirusa mogla pomoći drugim zemljama.

Tajvan i desetina prijateljskih država apelirali su na WHO da pozove predstavnike Tajvana na online sastanak, na kojemu će se raspravljati o suzbijanju koronavirusa.

Tajvan je uspio bez nametanja oštrih restrikcija stanovništvu dovesti koronavirus pod kontrolu.

Na Tajvanu, koji ima oko 23, 8 milijuna stanovnika, potvrđeno je samo 440 slučajeva zaraze koronavirusom, uz 7 smrtnih slučajeva.

"To je gubitak za WHO da tajvanski model neće biti podijeljen s drugima na tako važnom sastanku", rekao je Chen Shih-chung, tajvanski ministar zdravlja i socijalne skrbe na Taipeiju.

Od 187 zemalja, Tajvan je 156. po broju potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika, podsjetio je tajvanski ministar.

Tajvansko prosvjedno pismo odmah će biti poslano WHO-u, rekao je Chen.

WHO, pod pritiskom Pekinga, ne održava kontakte s Tajvanom.

Tajvan je u ožujku objavio da su upozorili WHO još krajem prosinca da postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom siječnja objavio na Twitteru da istraga kineskih vlasti pokazuje da ne postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka.

Tajvan, službenog naziva Republika Kina, priznaje samo 14 članica UN-a, kao i Sveta Stolica, ujedno i najznačajniji međunarodni subjekt koji održava službene diplomatske odnose s Tajvanom.

Zemlje ne mogu imati službene odnose istovremeno s Tajvanom, koji Kina smatra svojim integralnim dijelom, i Narodnom Republikom Kinom.

Na Tajvan su se 1949. povukle pristaše nacionalističkog Kuomintanga pod vodstvom Čang Kaj Šeka, koji je poražen u građanskom ratu protiv komunista, a do 1971. kinesko mjesto u UN-u zauzimala je Republika Kina (Tajvan).

Više važnih svjetskih vođa podržalo je Tajvan u sporu s WHO-om, uključujući japanskog premijera Shinza Abea, kanadskog premijera Justina Trudeaua i američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

"Vodstvo WHO-a trebalo bi pažljivo slušati razumne apele međunarodne zajednice", kazao je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu.

Zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine WHO-a, održava se jednom godišnje, a na njemu sudjeluju ministra zdravstva 194 članice WHO-a.

Uobičajeno se sastanak održava u ženevskom sjedištu WHO-a, ali ove godine održava se putem video konferencije.

Ovogodišnja skupština, koja će zasjedati u ponedjeljak i utorak, posebno je važna zbog pandemije koronavirusa.