MESIĆ OCIJENIO

'Ima prigovora da neki u vlasti sabotiraju Haag'

24.03.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas, govoreći o suradnji s Haškim sudom da nitko u svijetu ne smije dobiti argument za prigovore kakve je morao slušati posljednjih dana, da u redovima hrvatske vlasti sjede i oni koji svjesno sabotiraju suradnju s Haškim sudom.

Ako ima takvih osoba, dodao je Mesić, onda im nije mjesto u instituciji vlasti i valja ih eliminirati, odnosno pozvati na odgovornost jer oni, ako ih ima, daju argument za tvrdnju da je Hrvatska država koja vara, a to se ne smije događati.

Mesić je to rekao da okruglom stolu o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj koji su u Zagrebu organizirale nevladine organizacije Documenta, Građanski odbor za ljudska prava i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava.

Na novinarski upit o tome na koga misli kad govori o onima koji sabotiraju suradnju, Mesić je rekao da ima rezultate.

"Ukoliko se zatraže određeni dokumenti i ukoliko se oni pronalaze sukcesivno svakih toliko vremena, to znači da imamo određenu šlampavost i nedovoljnu organiziranost ili da netko nije obavio svoj dio posla", rekao je Mesić.

Što se tiče topničkih dnevnika, Mesić je rekao da su trebali utvrditi gdje se nalaze. To su zapravo papiri i teke na kojima su se pisali ciljevi i uporabljeno streljivo.

Dodao je da su neki dnevnici pronađeni, a neki nisu. No, budući da se znalo tko je s njima raspolagao, Mesić smatra da se morala utvrditi odgovornost onih koji su ih uzeli privatno ili ih uništili i onesposobili te protiv njih pokrenuti postupak. Da je to učinjeno, drži Mesić, sad bi imali čistu situaciju.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je pak novinarima da danas nema nikakvih razloga da se svi dokumenti predaju. Jesu li u ranijim razdobljima neki dokumenti nestali iz arhive i kako su nestalim to je drugi dio priče, smatra Šimonović.

Kad se govori o ratnim zločinima postoje vremena kad se oni događaju, postoje vremena kad se gone samo drugi i postoje vremena kad su svi jednaki pred zakonom. To vrijedi za suradnju s hrvatskim sudovima i za Haaški sud, rekao je ministar.

Kad je riječ o dokumentima vezanima uz uporabu topništva prilikom oslobađanja Knina vrijedi isti kriteriji i isti evolucijski proces Republike Hrvatske, ustvrdio je Šimonović.