ZBOG ILI USPRKOS TRUMPU

Ima li Hillary Clinton šanse postati prva američka predsjednica?

12.06.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon što su Sjedinjene Države 2009. godine za predsjednika izabrale prvi put Afroamerikanca, već u studenome najmoćnija država na svijetu mogla bi doživjeti još jedan presedan, ženu u Ovalnom uredu Bijele kuće. No ako je suditi prema predizbornoj utrci između Hillary Clinton iz redova demokrata te republikanskog izbora u liku i djelu Donalda Trumpa, natjecanje za rezidenciju u Aveniji Pennsylvania 1600 sve više podsjeća na mrtvu trku u kojoj će odlučivati tek detalji i finese. Stoga ne čudi što američki politolozi i stručnjaci o vjerojatno najkompliciranijim predsjedničkim izborima na svijetu smatraju da su jedni od najtješnjijih izbora u povijesti SAD-a

Izbori, slažu se svi, neće biti laki ni za Clintonovu niti za Trumpa. Bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton mnogi smatraju arhitekticom propale politike koju još uvijek provodi aktualni predsjednik Barack Obama, a napadi na njezinu vanjsku politiku jedno su od glavnih oružja iz republikanskog tabora.

Nekadašnja šefica američke diplomacije učestalo je na meti republikanskih senatora, osobito Randa Paula iz Kentuckyja koji se na nju redovito obrušava zbog njezine uloge u događajima u Bengaziju kada je 2012. ubijen američki veleposlanik u Libiji Christopher Stevens. Senator, koji je zahuktalu predizbornu kampanju popratio tiskanjem natpisa na majicama 'Sloboda a ne Hillary', smatra da ona predstavlja sve najgore od washingtonske mašinerije, korupciju i njezino zataškavanje, sukob interesa i katastrofalno vođenje vanjske politike s najtragičnijim posljedicama.

'Clintonova je, kao svatko od nas, samo čovjek, svakako nesavršen. Njezino poštenje i pouzdanost su zabrinjavajući i pod velikim upitnikom i ona se s time mora suočiti, baš kao što će se na koncu s time morati suočiti i birači', smatra Margie Omero, politička analitičarka i komentatorica koja iza sebe ima dvadesetogodišnje iskustvo u radu s predsjedničkim kandidatima iz redova demokrata.

Analitičarka misli da je Amerika, kao gotovo nikada dosad, itekako podijeljena između Clintonove i Trumpa, ali ipak dodaje kako jačanje političke moći i angažmana žena može biti najbolji put do ozdravljenja.

Omero, naime, dodaje da kandidatura supruge bivšeg američkog predsjednika pokazuje kako žene mogu biti vođe i naciju suočiti sa 'ženskim pitanjima' poput ravnopravnosti spolova, jednake zdravstvene zaštite za oba spola, kao i za pitanja plaćenog dopusta za rodilje. Ako je Amerikanci izaberu, ističe analitičarka, nacija bi time otplatila sve prijašnje dugove neravnopravnosti za predstojeća desetljeća, ako ne i stoljeća, što je prema njezinu mišljenju sigurno igranje na 'žensku kartu'.

Igranje na žensku kartu kao jednu od taktika zapaža i Darrell West iz neprofitne analitičke organizacije Brookings Institution, koji smatra kako Clintonova pokazuje više političke strasti koja je posebno usmjerena na Trumpa sa 'ženske pozicije gledišta', iako je dosad slovila kao u javnosti ukočena osoba koja je oduvijek imala poteškoća prikazati se kao osoba koja razumije svakodnevnu borbu prosječnog Amerikanca.

'Ovih dana svjedočili smo promjeni temperamenta predsjedničke kandidatkinje. Izravno je napala Trumpa u bitci koja podsjeća na boks i koja će najvjerojatnije završiti knock-downom. Republikanskog kandidata je nazvala skorojevićem i prevarantom koji je ponašanjem i temperamentom neprikladan za predsjednika. Štoviše, optužila ga je za iskorištavanje sirotinje za vlastitu korist, a upravo je to taktika kojom je Obama potukao Mitta Romneya 2012. godine', misli West koji predviđa da će se ti napadi pojačati kako se zahuktava predizborna kampanja.

'Ako se Clintonova nastavi predstavljati kao žena iz naroda, uz pretpostavku da Trump nastavi s retorikom na štetu prosječnog Amerikanca, demokrati su na konju', ističe West.

Trump, pak, ne ostaje dužan Clintonovoj te je redovito naziva 'pokvarena Hillary' optužujući je za hipoteku, točnije zato što je kao šefica američke diplomacije za službenu korespondenciju, koja je zbog zaštite i tajnosti strogo propisana i nakon završetka mandata se arhivira, koristila svoju privatnu e-mail adresu.

Republikanski kandidat joj također predbacuje turneju na kojoj je predstavljala svoju autobiografiju tijekom koje je zanosno govorila o novcu, bogatstvu i moći, nazivajući je pritom licemjerkom i zastupnicom Wall Streeta i financijskih elita te predstavnicom opasnog vojno-industrijskog kompleksa.


Pored toga, zamjera joj se nekonzistentnost i licemjerje kada su u pitanju LGBT prava, budući da je sve do prije tri godine tvrdila kako brak mora biti zajednica između muškarca i žene. Srećom po nju, promijenila je mišljenje i priklonila se trendu, za što je dobila otvorenu podršku nekih od najvećih američkih LGBT organizacija.

Trumpu, pak, svejedno stalno raste popularnost te će ga mediji koji ga nazivaju grubijanom, fašistom i budalom, teško zaustaviti. Dapače, Trump je na vrhuncu kampanje otkrio formulu kako doprijeti do američkih masa i kako bez milosti koristiti retoriku koja 'uspaljuje' potencijalne birače.

E.J. Dionne, politički komentator uglednog The Washington Posta, ipak daje prednost Clintonovoj, ističući da će se njezina pomoć temeljiti na 'maloj pomoći aktualnog predsjednika i velikoj pomoći njezinih neprijatelja', zaključivši kako će prva žena predsjednica otvoriti put ženama i za preostale bitne funkcije koje su dosad držali isključivo muškarci, među kojima su čelna mjesta u FBI-u, CIA-i i Pentagonu