Unfollow by Jasno i Glasno

Ima li Facebooka poslije smrti?

23.08.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Morbidno je o tome uopće i razmišljati, ali jeste li ikad pomislili što će se dogoditi s vašim Facebook profilom ukoliko vi iznenada napustite ovaj svijet?

Najnovije istraživanje autora sa stranice Visual.ly kaže da godišnje u svijetu umre 200 tisuća korisnika Facebooka. Riječ je o sasvim jasnom statističkom podatku koji na prvu ne treba analizirati, budući da Facebook broji više od pola milijarde registriranih korisnika. Ono što bismo mi ipak malo razradili jest realna situacija – što se dogodi s vašim virtualnim profilima nakon što vi umrete?

Konkretno, kad je u pitanju Facebook, dogodi se jedna dosta bizarna situacija. Naime, budući da ste mrtvi i da nismo sigurni da s onog svijeta možete uloviti dobru internetsku vezu, vaš profil će jedno vrijeme samo stajati, netaknut. Facebook će nakon nekog vremena shvatiti da više ne komunicirate s vašim prijateljima, pa će to pokušati promijeniti. Ali ne tako što će se javiti vama, već vašim prijateljima. Oni će u jednom trenutku dobiti vizualni podsjetnik sa slikom vašeg profila, a ispod kojeg će pisati: 'Reconnect with him/her – write on his wall'. U prijevodu, Facebook će vas tražiti da 'napišete nešto na zidu svog prijatelja' kako biste 'obnovili prijateljstvo'.

Oni koji su se našli u toj situaciji, znaju da to može biti prilično neugodan trenutak. Posebice nakon par mjeseci. No, ne krivite Facebook. Kako će oni znati da je osoba umrla? Prije, kada bi to saznali, jednostavno bi obrisali profil. No, nakon masakra na Virginia Techu 2007. godine, pokrenuta je inicijativa koju je Facebook usvojio. Od tada možete 'sahraniti' profil prijatelja koji će ostati trajno aktivan, moći ćete ostavljati poruke na njegovom zidu (iako, pobogu, zašto biste to radili?!), ali sam profil neće biti dostupan u pretrazi niti će vam ga Facebook u bilo kojem trenutku sugerirati za bilo kakvu virtualnu akciju.

Smrtna prijava

No, opet, kako će Facebook znati da je netko preminuo? Tako što ćete vi kao prijatelji i obitelj ispuniti posebni formular dostupan na Facebooku, a putem kojeg ćete ostaviti određene informacije, između ostalog i opipljivi dokaz o nečijoj smrti u vidu članka iz novina ili osmrtnice. Isto vrijedi i za Twitter, kojemu također morate dokazati da je vaš prijatelj/poznanik umro te biste htjeli da se njegov profil 'sahrani'.

Molim svoje drage čitatelje da se u startu okane ideje o 'lažnoj prijavi' kako bi nekoga 'izbrisali' iz ovog ili onog osvetničkog razloga. Morali biste se poprilično pomučiti da lažirate nečiju (virtualnu) smrt, ali izvedivo je. Ipak, zapitajte se, zašto biste to nekome napravili? I da, utuživo je.

Istovremeno, kako je i smrt biznis kao i život, netko se dosjetio napraviti servis za virtualne oporuke. Švedski startup MyWebwill (moja web oporuka) nudi vam opciju da odredite što će se dogoditi s vašim online profilima nakon vaše smrti. Princip je vrlo jednostavan – registrirate se, odaberete dvoje 'svjedoka', odnosno dvije osobe koje će potvrditi vašu smrt. Nakon što oni pošalju dokaz o vašoj smrti, sustav će dalje odraditi sve što ste mu vi zadali stvarajući vašu oporuku. A to može biti od brisanja profila, do objave 'posljednjeg' statusa i 'sahrane' profila.

Osobno, iako se osjećam poprilično vitalno, natrpao bih hrpu zabavnih statusa putem spomenutog servisa i posthumno zajebavao svoje frendove porukama s 'one strane'. Valjda se ne bi ljutili na preminulog frenda. :)