ZASTUPNICI O KANDIDATURI ZA UN

Ilčić: Svjetonazor Vesne Pusić nije dobar za čovječanstvo

20.04.2016 u 14:55

Bionic
Reading

HSP AS uspio je skupiti 21 potpis protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Potpise su, podsjećamo, počeli sakupljati prošlog tjedna, a među njima su i pojedini zastupnici Domoljubne koalicije te Mosta

Govoreći na press konferenciji u Saboru, Pero Ćorić iz HSP AS-a kazao je da Vesni Pusić ne mogu oduzeti kandidaturu, no da imaju odgovornost prema svojim biračima. Ponovio je kako smatraju da Pusić nema ni legalitet ni legitimitet biti kandidatkinja jer ju je predložila tehnička vlada Zorana Milanovića i jer je 2001. godine izjavila da je Hrvatska vodila agresorski rat u BiH.

'Mi ovdje ne govorimo u ime samo onih koji su dali potpise, nego u ime svih zastupnika domoljubne koalicije jer nijedan zastupnik s kojim sam razgovarao nije rekao da podržava Vesnu Pusić', kazao je Ćorić.

Dopis s potpisima sutra će, kaže, prevesti te poslati Vladi, Vijeću sigurnosti UN-a te svim stalnim članicama Vijeća sigurnosti. 'Ona i izjavama pokazuje da nema velike šanse, no mi mislimo da ima. Zaista ćemo poduzeti sve što možemo protiv toga. Danas ćemo o tome informirati i sisačkog biskupa Košića, mnoge nevladine udruge braniteljskog sektora se također javljaju da bi pomogle. Uložit ćemo maksimalni napor da Vesna Pusić ne postane glavna tajnica UN-a', rekao je Ćorić.

Podršku su Ćoriću na press konferenciji dali i neki od potpisnika - Ivan Tepeš, Ivan Kirin, Stevo Culej, Goran Dodig i Ladislav Ilčić - koji su pojasnili zašto ne podržavaju Vesnu Pusić.

'Ne mogu oprostiti Vesni Pusić izjavu da je rat na području RH nastao uslijed krivih politika. Kandidira se za glavnu tajnicu, a ne poznaje što se događalo tada, kako će onda braniti stajalište RH. Zatim izjava o agresiji na BiH. Govorim u ime osoba koje su me na neki način kandidirale', kazao je HDZ-ov Željko Dilber.

Mi nismo rušilački faktor prema kandidaturi, poručio je pak HDZ-ov Stevo Culej.

'Ja ne smijem kući doći ako glasam za nju. Ona je cijelim svojim životnim radom radila na podjelama. Ona nije predstavnik cjelokupnog hrvatskog naroda, nego određene ideologije koja se nastoji održati na vlasti ako ne u RH, onda u svijetu', poručio je Culej.

'Svjetonazor koji ona zastupa protivi se naravnim zakonima i ne može donijeti dobro čovječanstvu. Taj svjetonazor promoviraju interesne skupine koje su često u suprotnosti s državama članicama, što često umanjuje demokraciju u UN-u', rekao je Hrastov Ladislav Ilčić.

'Smatramo da je procedura kandidature bila nekorektna, u trenutku tehničke vlade Milanovića. Smatramo da bi bilo korektnije da je do kandidature došlo konsenzusom. Znalo se da slijede izbori. Moglo se sjesti, razgovarati, moglo je biti više kandidata. Smatram ambiciju gospođe Pusić legitimnom, ali je sporna procedura. Sporno je da kandidat iz RH treba uživati podršku većine. A kolege su već rekle i u medijima se ponavlja njena izjava da je deklaracija netočna. Deklaraciju je donio Sabor, to je pravo na njeno mišljenje, ali mi imamo pravo reći da se ne slažemo s njom jer smatramo Domovinski rat svetim. Ako se proziva ministra zbog izjave da je antifašizam floskula, onda imamo pravo i nju prozvati zbog ovog', zaključio je Ivan Tepeš.

Upitani kako to da se oni protive kandidaturi dok Vlada, odnosno premijer Tihomir Orešković te prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, daju potporu.

'Karamarko je rekao da je ona loš kandidat i da daje tehničku potporu. Ta potpora je više iz političke uljuđenosti', kazao je Ćorić.

'Naravno da neću rušiti Vladu jer se ne slažem s njima svima. Mi ovdje zastupnici osobno ne podržavamo tu inicijativu (op.a. njezine kandidature), a puno nas je. Na znanje i ravnanje Vladi, a ona neka odluči kako želi', zaključio je Ilčić.