TREĆI PUT ZAREDOM

Igor Zidić ponovo predsjednik Matice hrvatske

19.06.2010 u 19:47

Bionic
Reading

Igor Zidić izabran je treći put zaredom za predsjednika Matice hrvatske na glavnoj skupštini održanoj u subotu u Čitluku.

Prvi je to put da je glavna skupština ove institucije održana izvan Republike Hrvatske.

Zidić je bio jedini kandidat za predsjednika a za njega je od nazočnih 159 zastupnika glasovalo 151, dok je osam bilo nevažećih listića.

Potpredsjednici MH su Stjepan Damjanović, Stjepan Sučić i Ante Stamać. Za glavnog tajnika ponovno je izabran Zorislav Lukić. Književni tajnik je Tonko Marojević a gospodarski tajnik je Damir Zorić.

Predsjednik MH Zidić je u govoru istaknuo da se unutar ove institucije mora postići dogovor oko ključnih pitanja.

"Moramo preispitati pitanja identiteta. Dok god ne budemo imali konsenzus oko temeljnih pitanja, nećemo moći ići dalje", rekao je Zidić.

Rekao je kako je iznimno važno što je Matica održala sjednicu glavne skupštine izvan Hrvatske i Zagreba čime je, kako kaže, pokazala kako se njezina aktivnost demetropolizira.

Ocijenio je da je Matica slijedila politiku kojoj je cilj kulturalna povezanost i emancipiranje manjih mjesta kako bi do izražaja došla složena kompozicija Hrvatske ali i izvandomovinskih Hrvata.

Na glavnoj skupštini je izabrano i novo predsjedništvo, Glavni odbor i članovi drugih upravnih tijela Matice hrvatske.

Istaknutim pojedincima i ograncima Matice hrvatske na sjednici glavne skupštine uručena su odličja i povelje Matice hrvatske.