prijedlog u saborskoj proceduri

IDS traži da se odmah raspravi o zabrani i kažnjavanju ustaških simbola

26.11.2018 u 13:41

Bionic
Reading

Saborski zastupnici IDS-a Giovanni Sponza i Tulio Demetlika pozvali su u ponedjeljak na jasno određivanje Hrvatske prema nacizmu i fašizmu po uzoru na razvijena društva i uređene države, poručivši kako reakcija državne vlasti mora biti „odlučna i beskompromisna jer se u suprotnom otvara prostor za reviziju o karakteru NDH”

„Prošlog je tjedna Hrvatska dobila nekoliko oštrih lekcija - dvije od međunarodne zajednice, a jednu od vlastite institucije pučke pravobraniteljice u njezinom hrabrom i sveobuhvatnom izvješću u kojem ističe odgovornost državnih institucija koje ignoriraju veličanje ustaštva u Hrvatskoj, a na koje se odbija primjereno reagirati”, rekao je Sponza na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

"Predstavnici državne vlasti nisu rekli ni slova o tom izvješću. To se može objasniti dodvoravanjem ekstremnim skupinama”, ustvrdio je.

Posljednjih godina, kazao je, tiskaju se knjige, organiziraju tribine, objavljuje članci, snimaju dokumentarni filmovi emitiraju TV emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. „Na sve to, osim pravobraniteljice, ni jedna državna institucija nije ragirala. Oni koji ne osuđuju takvo ponašanje prešutno ga odobravaju”, poručio je Sponza.

Napomenuo je i kako je drugu lekciju Hrvatskoj dala austrijska vlada, koja je zakonskom izmjenom proširila listu zabranjenih simbola i na nju uvrstila i ustaške simbole.

Kod nas je, mišljenja je, riječ o ozbiljnom društvenom problemu koji zahtjeva odlučan odgovor države pa i putem kaznenopravnih sankcija. „Situacija svaki dan izmiče kontroli, a granica toleriranja ustaštva se svakodnevno pomiče i širi na uštrb povijesnih činjenica”, rekao je Sponza.

Zabrinjavajuće je, kazao je, i to što po posljednjim rezultatima istraživanja političke pismenosti u završnim razredim srednjih škola, pola ispitanih nije sigurna je li NDH bila fašistička tvorevina.

Demetlika: I Australija dala do znanja što misli o toleriranju ustaštva

„Reakcija državne vlasti mora biti odlučna i beskompromisna jer se u protivnom u društvu stvara atmosfera kojom se relativiziraju stravični ustaški zločini i otvara prostor za reviziju o karakteru NDH," rekao je Tulio Demetlika.

Osim Austrije, kazao je, i Australija je Hrvatskoj dala do znanja što misli o toleriranju ustaštva kad je poništila vizu čovjeku koji se kitio ustaškim simbolima. 

„IDS je u listopadu 2017. u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona kojim bi se, po uzoru na razvijene europske zemlje, zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te svih takvih simbola i parola”, podsjetio je Demetlika, zamjerajući predsjedniku Sabora što taj prijedlog nije stavio na dnevni red.

Uvjeren je, kaže, kako se radi o čistoj manipulaciji kojom HDZ pokušava izbjeći raspravu o toj temi.

„Tražimo da se taj prijedlog odmah stavi na dnevni red i da se ugledamo na zemlje s nultom stopom tolerancije na fašizam”, poručio je Demetlika.

IDS-ovci su poručili i da će, ako predsjednik Sabora to uskoro ne učini, zatražiti podršku među zastupnicima za više od 30 potpisa kojima bi se izborili da se ta točka stavi na dnevni red u roku od sedam dana.

Upitani o prijeporima u vladajućoj koaliciji oko prijedloga zakona o udomiteljstvu, rekli su kako pozdravljaju donošenje novog zakona koji bi poboljšao kvalitetu usluge skrbi, povećanje naknade za udomitelje, no i dodali kako poštuju načelo ravnopravnosti. „Smatramo da svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, treba omogućiti jednak status i mogućnosti za ostvarivanje svojih prava”, poručio je Sponza.

Novinari su tražili i komentar odbijanja ministra zdravstva Milana Kujundžića da objavi sastav radne skupine koja radi prijedlog zakona o pobačaju.

„Što se tiče bilo koje zakonske inicijative pa i ove evidentno je da nedostaje rasprava stručne javnosti. Drugo, kada struka putem javne rasprave, koja se čini vrlo rijetko, i da primjedbe tada se često vlada i resorni ministri ponašaju ignorantski, što nije dobro”, rekao je Sponza.