A TEK SE POMIRILI

IDS-ovci jako ljuti na kukuriku-partnere

04.03.2014 u 15:38

Bionic
Reading

Predsjedništvo IDS-a donijelo je odluku da obustavlja 'sve parcijalne administrativne inicijative IDS-a vezane uz regionalni ustroj' budući da se na razini Vlade odstupilo od dogovorenog smjera provedbe decentralizacije kao cjelovite politike koju IDS bezuvjetno zagovara, priopćeno je danas iz vladajuće stranke u Istri

'One će se nastaviti samo i isključivo kao dio cjelovitog paketa decentralizacije na kojem će IDS inzistirati', navodi se u priopćenju koje je zazvučalo kao radikalizacija odnosa koalicijskih partnera na nacionalnoj razini.

'Sve dok ne postoji zakonsko rješenje da sjedište županija određuje Županijska skupština, stav IDS-a je taj da pitanje županijskih sjedišta treba biti određeno zakonom, a o tom pitanju moraju se baviti oni koji su za to zaduženi, bez 'prebacivanja lopte' na Županijsku skupštinu', poručuju iz IDS-a.

Od glavnog tajnika IDS-a Giovannija Sponze saznajemo da je stav Predsjedništva, o čemu je medijima u utorak odaslano priopćenje, isprovocirano traženjem očitovanja Županijske skupštine o sjedištu Istarske županije dok se istovremeno uredi državne uprave sele iz Istre.

Podsjetimo, očitovanje Skupštine Istarske županije o preseljenju sjedišta Županije iz Pazina u Pulu zatražili su vijećnici SDP-a, nakon što je prijedlog o promjeni sjedišta Županije, koje je predložio IDS-ov zastupnik Valter Boljunčić, prošao prvo čitanje u Saboru.

'Ma, tko je nas što pitao o preseljenju ureda državne uprave?' kazao je Sponza podsjetivši da se nikakva mišljenja od Županijske skupštine nisu tražila kada se ukidalo sjedište HZZO-a, HZMO-a, HZZ-a, Carine i Trgovačkog suda u Istri.

'Suprotno koalicijskom programu, odustalo se od cjelovite decentralizacije. Za IDS i Istru pitanje Istre kao samostalne regije pitanje je nad svim pitanjima. Svjedoci smo toga da je došlo do brojnih preseljenja Ureda državne uprave, tako da ne prihvaćamo rješavanja koja nude parcijalna rješenja. Tražimo da Istra kroz Ustav ili Ustavni zakon ima nedvojbeno status regije te se zalažemo za decentralizaciju koja bi bila cjelovita, sadržajna i provediva.

Držim da po tom pitanju ne treba izmišljati toplu vodu, naročito u vrijeme svjetske gospodarske krize. Upravo države s najvišim stupnjem decentralizacije su polučile najbolje gospodarske efekte, poput male Danske ili pak Njemačke koja je jedan od svjetskih gospodarskih lidera', objasnio je IDS-ov glavni tajnik stavove vrha stranke pozvavši Vladu da 'konačno pokrene proces donošenja zakonskih rješenja kojima će se urediti sva pitanja o regionalnoj i lokalnoj samoupravi'.