lokalni izbori

Situacija po gradovima: IDS izgubio Pulu i Pazin, Čehok Varaždin, u Sisku ipak pobijedila Ikić Baniček, a u Sinju Miro Bulj

30.05.2021 u 20:28

Bionic
Reading

Prema podacima koji stižu iz DIP-a, zanimljiva bitka vodi se u brojnim gradovima

Najveće iznenađenje izbora dogodilo se u Puli, u kojoj je nezavisni kandidat Filip Zoričić pobijedio kandidatkinju IDS-a Elenu Puh Belci. Zoričić je osvojio gotovo 2000 glasova više od Puh Belci. IDS je izgubio i u Pazinu, u kojem je kandidatkinja Možemo! Suzana Jašić pobijedila kandidata IDS-a Renata Krulčića. Neuništivi politički veteran Damir Kajin vraća se na političku scenu. Kao kandidat SDP-a pobijedio je na izborima za čelnika Buzeta.

Tijesna bitka vodila se i za Varaždin, u kojem će doći do smjene jer je SDP-ov Neven Bosilj pobijedio aktualnog gradonačelnika Ivana Čehoka. No SDP je izgubio Čakovec. Aktualni gradonačelnik Stjepan Kovač izgubio je od Ljerke Cividini, koju podržava lista župana Matije Posavca.

U Sisku se vodila borba za svaki glas. Na kraju je aktualna SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček obranila funkciju ispred HDZ-ove kandidatkinje Željke Josić.

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Saborski zastupnik Miro Bulj (Most) novi je gradonačelnik Sinja, a u Makarskoj je SDP preoteo HDZ-u mjesto gradonačelnika jer je njihov Zoran Paunović osvojio gotovo 1500 glasova više od aktualnog gradonačelnika Jure Brkana.

U Zadru se ipak nije dogodilo iznenađenje. HDZ-ov kandidat Branko Dukić osvojio je 2000 glasova više od izazivača Marka Vučetića. U Šibeniku je HDZ-ov Željko Burić glatko obranio gradonačelniku fotelju. U Vukovaru su prebrojani svi glasovi i nezavisni kandidat Ivan Penava je novi-stari gradonačelnik. Penava je osvojio 5392 glasa, a HDZ-ov Nikola Mažar 4529 glasova.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak napustio mjesto gradonačelnika u Samoboru njegova stranka nije uspjela zadržati fotelju prvog čovjeka grada. Petra Škrobot iz stranke Fokus uvjerljivo je odnijela pobjedu nad kandidatom HSS-a Željkom Stanecom.

Slavlje u varaždinskom stožeru HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak / CROPIX

Nezavisni kandidat Mirko Duspara uspio je obraniti mjesto gradonačelnika Slavonskog Broda. HDZ-ov kandidat Dragan Jelić bio mu je žestoka konkurencija, ali je ostao kratak za oko 900 mjesta. U Petrinji je Darinko Dumbović iz Narodne stranke - Reformisti izgubio izbore ispred HDZ-ove Magdalene Komes.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

U Dubrovniku aktualni HDZ-ov gradonačelnik Mato Franković uvjerljivo je osvojio drugi mandat ispred kandidata Dubrovačkog demokratskog sabora Pere Vićana. U HDZ-ovoj utvrdi Solinu aktualni gradonačelnik Dalibor Ninčević bio je na teškom iskušenju. Pobijedio je protukandidata Vedrana Duvnjaka iz Nezavisne liste mladih za svega 171 glas.

  • +3
Zagreb: Nakon zatvaranja birališta članovi odbora prebrojavaju glasove Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL