smještaj za ljubimce

Idete na more a pas ne može s vama? Rješenje je hotel ili vrtić

01.08.2018 u 18:39

Bionic
Reading

Broj napuštenih životinja u odnosu na prošlu godinu znatno se povećao, a kada se vlasnici ne mogu brinuti o svojim ljubimcima, ostavljaju ih na cesti. Razlozi su različiti, ali najveći problem su novac i nedostatak smještaja na godišnjem odmoru. Za ovaj drugi razlog postoji rješenje, a to su hoteli i vrtići koji imaju brojne pogodnosti za kućne ljubimce jer ne služe samo za čuvanje

Stoga smo istražili gdje se sve na području Hrvatske nalaze hoteli i vrtići za životinje. Najviše ih ima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. U unutrašnjosti ih možete pronaći i u Karlovcu, Varaždinu, Osijeku, Zaboku i Vukovaru, a u primorskom području mogućnost čuvanja ljubimaca postoji u Rijeci, Poreču, Puli, Splitu i Šibeniku.

'Vrtići služe tome da organiziraju vrijeme kućnim ljubimcima čiji vlasnici predugo rade i da se pse nauči dijeliti prostor s drugim psima bez trauma i sigurnosnih rizika. Dakle riječ je o mjestima za čuvanje, socijalizaciju i odgoj pasa. Pored toga, neki problemi u ponašanju mogu se rješavati u vrtićima, poput separacijske anksioznosti. Hoteli, s druge strane, služe tome da vlasnici povremeno zbrinu socijalizirane pse ili da pse s problemima u ponašanju na neko vrijeme ostave na mjestu koje im garantira sigurnost. Ovo posljednje najčešće podrazumijeva smještaj u boksovima', objašnjava Nataša Škaričić, vlasnica vrtića i hotela za pse Veliki i mali koji se nalazi na Zagrebačkom velesajmu.

Hoteli i vrtići posebno su uređeni prostori za brigu o životinjama s dovoljnim brojem osoba koje su kvalificirane za rad kako bi se ljubimcima pružilo sve što im je potrebno za vrijeme boravka. Prioritet su sigurnost i udobnost, pa psi i mačke, jer uglavnom su hoteli i vrtići predviđeni za njih, moraju imati dovoljno prostora za trčanje i igranje, udobne boksove i kućice te hranu.

'Imamo veliko ograđeno dvorište za pse o kojima se brinu veterinarski tehničari. Hrana je osigurana i prilagođena njihovim potrebama', navode iz Hotela za pse Zabok, koji djeluje u sklopu veterinarske stanice.

Usluge koje se pružaju ne razlikuju se previše, ali ima onih hotela i vrtića koji uključuju prijevoz, usluge četkanja, šišanja i kupanja, savjetovanje, treninge i edukativne radionice.

  • +13
Ljubimci za udomljavanje Izvor: Društvene mreže / Autor: https://www.facebook.com/sapicahr/

'Na prvom mjestu je skrb o životinji, što uključuje čuvanje, hranjenje, cjelodnevnu šetnju i igranje', ističu iz hotela za pse Čudesna šuma u Gračanima te dodaju kako pružaju i usluge kupanja ili četkanja ako je to potrebno.

Potražnja za hotelima i vrtićima najveća je u vrijeme godišnjih odmora, kada vlasnici ne mogu povesti svoje ljubimce sa sobom niti ih ostaviti kod kuće.

'U sedmom i osmom mjesecu, kada ljudi odlaze na odmor, imamo najviše pasa', objašnjavaju iz Hotela i salona za pse Nina u Varaždinu.

Kako bi psi bili primljeni u hotel ili vrtić, moraju zadovoljiti određene uvjete.

'Psi moraju biti cijepljeni, čipirani te imati veterinarsku knjižicu', ističe Aleksandra Jerkić, vlasnica hotela za pse Green Heaven u Rijeci, te dodaje kako primaju i kujice u tjeranju, mačke, kuniće i ptice.

Trajanje čuvanja ljubimaca može biti od dnevnog do mjesečnog, a cijene se kreću od 70 do 150 kuna po danu, ovisno o trajanju, vikendu i praznicima te hrani koju vlasnik može sam donijeti ili je osigurava hotel.