NAKON 30 GODINA

Identificirano tijelo bivšeg afganistanskog predsjednika

04.12.2008 u 17:09

Bionic
Reading

Afganistanske vlasti u četvrtak su izvijestile da je identificirano tijelo bivšeg afganistanskog predsjednika Mohamada Dauda Kana ubijenog, zajedno s 15 članova obitelji prije trideset godina, u državnom udaru 1978, što ga je podupro Sovjetski Savez

ZAGREB - Informaciju su objavili dužnosnici povjerenstva koje je na čelu s predsjednikom Hamidom Karzaijem imenovala afganistanska vlada. Identifikacija je u potpunosti dovršena nakon šestomjesečnih iskapanja posmrtnih ostataka na području jedne vojne baze u istočnom predgrađu Kabula, potvrdio je za Reuters dužnosnik ministarstva zdravstva Ahmad Farid Raid.

"Primijenili smo sve metode sudske medicine, obavili smo niz razgovora i usporedili DNK ostatke zubala s postojećom dokumentacijom. Sa sigurnošću možemo reći da je tijelo pronađeno u masovnoj grobnici blizu Kabula tijelo prvog afganistanskog predsjednika Mohamada Dauda Kana", rekao je dužnosnik Povjerenstva Faizula Kakar. U dvjema masovnim grobnicama pronađeni su i ostaci Daudove supruge, trojice njegovih sinova, triju kćeri, njegova brata i jednoga od njegovih unuka koji je u trenutku pokolja imao tri godine.

Devet je tijela identificirano još u kolovozu, no tada još nije identificirano Daudovo tijelo. U komunističkom vojnom puču 27. i 28. travnja 1978., koji je poduprla Moskva, u predsjedničkoj palači ubijen Daud i 18 članova njegove obitelji. Tijela su im potom u tajnosti pokopana u dvjema masovnim grobnicama, a tek nedavno su ih otkrili bivši vojnici koji su sudjelovali u egzekuciji.

Nakon egzekucije uslijedilo je najmračnije razdoblje za afganistanski narod, razdoblje sovjetske okupacije, građanskog rata i razdoblje vladavine talibana koje su svrgnule američke vojne snage 2001. Procjenjuje se da su od 1978. u Afganistanu ubijena oko dva milijuna stanovnika, a zemlju je napustilo više od šest milijuna ljudi.

I Daud Kan je na vlast došao vojnim udarom 1973., prethodno svrgnuvši s vlasti svojeg rođaka Zahira šaha, posljednjeg afganistanskog kralja, koji je umro u Kabulu 2007. Daud Kan pokušao je smanjiti utjecaj islamista i uspostaviti republiku, uvodeći postupno reforme te je na kraju uspostavio i veze sa Zapadom i SSSR-om.

Preživjeli članovi šire obitelji Dauda Kana i članovi vlade odlučit će o mjestu na kojemu će bivši afganistanski predsjednik biti pokopan.