YAD VASHEM

Identificirano četiri milijuna žrtava Holokausta

27.12.2010 u 20:29

Bionic
Reading

Od svog osnutka 1950. Muzej Holokausta u Jeruzalemu Yad Vashem, koji ponajprije radi na otkrivanju identiteta židovskih žrtava, uspio je, kako je upravo objavljeno, imenovati i locirati četiri milijuna stradalih u genocidu koji su proveli nacisti i njihovi pomagači

Avner Shalev, predsjednik Yad Vashema (što na hebrejskome znači 'pamćenje i ime'), tvrdi da se maksimalno pokušava utvrditi točnost podataka o svakom stradalniku. Za 2,2 milijuna identificiranih važne su bile izjave članova obitelji, prijatelja ili poznanika.

Za identitet novih 1,2 milijuna identificiranih od 2001. naovamo, uglavnom Židova s područja bivšeg SSSR-a ili rubova komunističkoga carstva, saznalo se zahvaljujući svjedočanstvima ruskih Židova koju su u emigrirali u Izrael.

Shalev kaže kako u Muzeju smatraju da će sudbina oko milijun žrtava ostati nepoznata i da im je preostala identifikacija još oko milijun osoba. 'Vjerojatno ćemo moći rekonstruirati što se dogodilo sa Židovima na području zapadne Europe, ali kako se približavamo istoku, tako nam se posao sve više komplicira. Uništena su čitava sela i naselja, nemamo popise transporta, ni izvode iz matica, ni izjave preživjelih, ništa', kaže Shalev

On je istaknuo da Yad Vashem mora sve više ulagati i u borbu protiv negacionizma koji tumači da je Holokaust zapravo mit.