UČITELJICA IZ DAGESTANA

Identificirana i druga teroristica iz moskovskog metroa

06.04.2010 u 16:19

Bionic
Reading

Rusija je identificirala i drugu ženu samoubojicu koja se raznijela eksplozivom u moskovskome metrou 29. ožujka. Utvrđeno je da je riječ o Marjam Šaripovoj, priopćio je u utorak savezni protuteroristički odbor, a prenose ruski mediji

Mariam Šaripova (28) aktivirala je eksploziv na postaji metroa Lubjanki, a Dženet Abdurahmanova (17) na postaji Park kulture. U tim je napadima, počinjenima za najveće jutarnje gužve u metrou, život izgubilo 40 ljudi, a deseci su ozlijeđeni.

Šaripova je bila učiteljica u ruskoj republici Dagestanu na Sjevernom Kavkazu. U izvješću protuterorističkog odbora potvrđeno je da je ona bila supruga dagestanskog pobunjeničkog čelnika Magomedalija Vagapova.

Ruske novine Novaja Gazeta objavile su u ponedjeljak da je otac Marjam Šarapove izvijestio dagestanske vlasti da je prepoznao jednu od napadačica, čije su slike objavljene na internetu, kao svoju kćer.

'Moja supruga i ja odmah smo prepoznali svoju kćer', kazao je otac, dodavši da nekoliko dana nisu znali gdje je:

'Zadnji put kad je moja supruga vidjela našu kćer, ona je nosila isti crveni rubac koji se vidi i na fotografiji.'

Šaripova je rođena u dagestanskom selu Balahanu 1982. godine. Studirala je matematiku i psihologiju i diplomirala je s odličnim uspjehom 2005.

'Bila je vjernica, ali nikad nije izražavala nikakva radikalna stajališta', rekao je njezin otac.

Džanet Abdurahmanova (Abdulajeva), rođena 1992, s prebivalištem u Hasavjurtu u Dagestanu, raznijela se eksplozivom na postaji metroa Park kulture. Bila je udovica čelnika dagestanskih boraca Umalata Magomedova.

Umalat Magomedov, poznat i kao Al-Bara, ubijen je tijekom specijalne operacije 31. prosinca prošle godine. Bio je blizak s Dokuom Umarovom, čelnikom boraca na Sjevernom Kavkazu.

Vjerovalo se da su dvije teroristice zajedno putovale u Moskvu autobusom iz Kizliara u Dagestanu. Međutim, utvrđeno je da bi to bilo nemoguće za Mirjam jer taj put traje 36 sati, a ona je bila sa svojim roditeljima u Dagestanu dan prije napada.

Čelnik čečenskih militanata Doku Umarov, koji želi uspostaviti islamsku državu na Sjevernom Kavkazu, preuzeo je odgovornost za napade u metrou izjavivši u videoporuci da je to bila osveta za specijalnu operaciju koju su provele savezne snage sigurnosti 11. veljače kad je u Ingušetiji ubijeno 18 militanata i četiri civila. Umarov, veteran dvaju separatističkih ratova u Čečeniji, zaprijetio je novim napadima.