nedostupni

Identificirana dvojica ratnih zločinaca iz Glinske Poljane, ubili oca i sina jer su surađivali s HV-om

29.01.2019 u 12:28

Bionic
Reading

Zbog sumnji da su u listopadu ratne 1991. u Glinskoj Poljani na Banovini ubili oca i sina pod izlikom da su surađivali s Hrvatskom vojskom, sisačko-moslovačka policija je kroz dopunu ranije kaznene prijave za ratni zločin istragom utvrdila i počinitelje tog zločina, tada 38-godišnjeg i 37-godišnjeg pripadnika paravojske tzv. SAO Krajine, koji su trenutno nedostupni hrvatskim tijelima progona

Voditelj Službe kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke Igor Pasanac kazao je u utorak na konferenciji za novinare kako su istragom identificirana dvojica dosad nepoznatih počinitelja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koji je 23. listopada 1991. počinjen u Glinskoj Poljani.

Utvrđeno je kako su toga dana, tijekom oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi RH i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, za vrijeme granatiranja Glinske Poljane, iz obiteljske kuće odvedeni civili, tada 52-godišnji Franjo Marinović i njegov tada 27-godišnji sin Franjo.

Nakon tog oružanog sukoba, u kojem je poginuo i komandir srpskog 1. odreda Teritorijalne obrane Dvor, hrvatski civili su najprije odvedeni u prostorije komande odreda u Glinskoj Poljani.

Dvojica pripadnika tog odreda TO, tada 38-godišnjak i 37-godišnjak, odveli su oca i sina iz komande na livadu zvanu Rabička, udaljenu oko 300 metara od asfaltne ceste, ta su ih tamo likvidirali hicima iz vatrenog oružja, pod izlikom da su surađivali s Hrvatskom vojskom. Tijela ubijenih oca i sina Marinović pronađena su i ekshumirana 7. travnja 1993. godine.

Obojica zločinaca trenutno su izvan Hrvatske

Obojica osumnjičenih, danas 65-godišnjak i 64-godišnjak, nedostupni hrvatskim tijelima kaznenog progona jer se nalaze izvan Hrvatske.

Kako je rekao Pasanac, budući da je već ranije podignuta kaznena prijava za taj ratni zločin, ali tada protiv nepoznatih počinitelja, policija je protiv sada poznatih počinitelja podnijela Posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, kao nadopunu ranije podignute kaznene prijave.

Pasanac je istaknuo kako su kriminalistička istraživanja bila složena i zahtjevna, ali je policija upornim radom identificirala počinitelje.

U 2017. u RH prijavljen 41 ratni zločin, 13 sa sisačkog područja

Od ukupno 41 kaznenog djela ratnog zločina, koliko je lani prijavljeno u Hrvatskoj, čak 13 tih nedjela ili oko 30 posto prijavila je Policijska uprava sisačko-moslavačka.

Inače, prošlog petka trojica pripadnika srpske paravojske tzv. SAO Krajine (Mirko Ćurčija, Milenko Milković i Momčilo Buinac) su zbog ratnog zločina, u Jovcu također na Baniji, na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđeni na osam godina zatvora zbog nečovječnog postupanja i mučenja zarobljenog pripadnika hrvatskog MUP-a Šefika Pezerovića krajem kolovoza 1991. godine.

Tijekom suđenja utvrđeno je da su Ćurčija, Milković i Buinac, kršeći pravila međunarodnog prava, mučili i nečovječno postupali prema Pezeroviću i time počinili zločin protiv ratnih zarobljenika. Iz optužnice je izuzeto kazneno djelo ubojstva, jer nije utvrđeno da su osuđenici ubili Pezerovića. Njegovo mrtvo tijelo pronađeno je 17. kolovoza 2000. prilikom ekshumacije na lokaciji Dvor-Zrin livada prema Staroj kuli.

Trojcu je suđeno u odsustvu budući se nalaze u Srbiji, a za njima je raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog te im je otprije određen pritvor.