NOVI HEROJ AMERIKE

Identificiran lovac na Bin Ladena

14.07.2011 u 14:26

Bionic
Reading

Trebalo im je 10 godina, nekoliko milijardi dolara i vraški naporan posao anonimnih analitičara CIA-e da srede najtraženijeg terorista na svijetu. Misija je napokon izvršena, a SAD od danas ima i svog novog heroja. Lovac na Bin Ladena napokon ima svoje ime i lice, piše Observer

Tko je čovjek sa žutom kravatom na povijesnoj fotografiji iz Bijele kuće na kojoj najveći američki dužnosnici s predsjednikom Barackom Obamom gledaju akciju smaknuća najtraženijeg terorista na svijetu?

Otkrio je to John Young koji radi za Cryptome.org, blog koji se bavi otkrivanjem vladinih tajni. Ispostavilo se da je misteriozni čovjek s fotografije CIA-in agent John. Do tog zaključka je došao nakon što je spojio nekoliko fotografija, budući da je na onoj glavnoj lice CIA-inog agenta bilo otkinuto. Međutim, jasno se vidjela žuta kravata. Budući da se dva dana kasnije čovjek jednake građe i s istom kravatom pojavio u društvu bivšeg direktora CIA-e Leona Panette, nije bilo teško doći do zaključka.

Kad je John Young objavio svoje otkriće na blogu, novinari Observera su igrom slučaja došli i do imena misterioznog čovjeka sa žutom kravatom. Naime, prijatelj jednog od novinara Observera prepoznao je čovjeka s kojim je išao na koledž. U tekstu ga oslovljavaju kao 'John CIA'.

CIA, dakako, samo šuti i ne želi potvrditi ove presumpcije.

Radi li se zaista o pogreški Bijele kuće ili je ovo možda jedan od marketinških trikova Obamine administracije, teško je sa sigurnošću odgovoriti.