OSTOJIĆ O SPLITSKOM PRIDEU

'Idem na paradu da se ne dogodi nasilje'

04.06.2012 u 21:23

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas u Trogiru odgovarajući na novinarska pitanja kako vjeruje da se na Split Prideu 9. lipnja neće dogoditi neredi kao lani, a načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ivica Tolušić rekao je kako taj dan na ugostiteljskim stolovima na Rivi neće moći biti staklenih predmeta

Ministar Ostojić potvrdio je kako će osobno biti u povorci, ali neće, kako je rekao, pozivati i prozivati nikoga drugog, nego će svatko, po svojoj želji, odlučiti o tome hoće li u njoj sudjelovati.

Na pitanje boji li se za svoju sigurnost, ministar Ostojić je odgovorio: 'Idem na tu paradu s vjerom da se neće dogoditi u Splitu ono što se dogodilo prošle godine. Pozivam sve da poštuju demokraciju, ljudska prava, prava na različitost. Razlog zašto idem na paradu upravo jest da se ne dogodi nasilje i vjerujem da toga u Splitu neće biti.'

Na pitanje kako komentira zahtjev organizatora splitske gay-parade da se kazneno gone članovi Građanske inicijative okupljeni u Stožeru za zašitu Rive, koji su najavili da će sjedeći na Rivi nenasilno spriječiti paradu, ministar Ostojić odgovorio je da će 'po svemu tome postupati policija'.

Na pitanje kako komentira informacije da navijačka udruga 'Hajduk Jugend' priprema Molotovljeve koktele za sudionike parade ministar Ostojić također je odgovorio kako će i'po tome postupati policija'.

Na pitanje koliko će policajaca biti angažirano na osiguranju odgovorio je da će ih 'biti dovoljno', a na novinarsko pitanje koliko je to 'dovoljno', ministar je odgovorio kako 'to opet radi policija'.

Odgovarajući na pitanje o troškovima osiguranja, ministar je rekao kako demokracija, zaštita ljudskih prava i situacija u kojoj se treba provoditi zakon ne može biti predmet razgovora o financijama.

'To je nešto što moram reći i na taj način ubuduće postupati', dodao je.

Načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ivica Tolušić, koji je pratio ministra Ostojića u Trogiru na današnjem potpisivanju provedbenog protokola o suradnji tijekom turističke sezone sa slovačkim ministrom unutarnjih poslova Robertom Kalinakom, izvijestio je kako će ugostitelji na Rivi dobiti upute za dan održavanja parade.

'Ne mogu imati čaše, pepeljare ni bilo što stakleno na stolovima', rekao je Tulušić odgovarajući na novinarski upit o kakvim je uputama riječ.

Ministar Ostojić, na pitanje novinara zašto na SDP-ovoj izbornoj konvenciji u uže vodstvo stranke nije izabran nijedan Dalmatinac, odgovorio je kako to nije istina jer su u Predsjedništvo izabrana dva Dalmatinca.

Podsjetio je kako nije izabran u Predsjedništvo stranke iako je dobio 950 glasova te da su izabrani neki koji su dobili 350 glasova.

Ministar Ostojić biran je iz tzv. kvote Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako je rekao Ostojić, takva su pravila koja su prihvatili i koja treba poštovati. Dodao je kako na jučerašnjoj konvenciji nema gubitnika, nego je 'SDP dobitnik'.