suzbijanje zaraze

Ide li Njemačka u lockdown? Angela Merkel ljuta na štandove s kuhanim vinom: Cijena za to je 590 mrtvih dnevno

09.12.2020 u 12:19

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel, akademija znanosti Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se u zadnja dva dana za uvođenje još strožih mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom pošto 'light lockdown' nije polučio željene rezultate

I dok se Merkel i Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, zastupnik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, zatražio je da se uvede odmah.

"Moramo ući u čvrsti 'lockdown' što prije kako bi imao učinka do Božića. Oni nesretnici koji se zaraze ovih dana, statistički umiru točno na Božić i zato pozivam sve da budu posebno oprezni", rekao je Lauterbach.

Njemačka razmišlja o tvrdom 'lockdownu' iako joj je u zadnjih tjedan dana incidencija 149,1 zaraženi na 100.000 stanovnika, otprilike četiri puta manja nego u Hrvatskoj gdje iznosi 582,1, po današnjoj izjavi glavnog epidemiologa Krunoslava Capaka.

U Njemačkoj su zabrinuti jer je i takva incidencija viša nego prije par tjedana kad je proglašen blaži 'lockdown', a posebno zbog toga jer je u zadnja 24 sata od posljedica zaraze umrlo rekordnih 590 ljudi.

Angela Merkel danas se u Bundestagu založila pooštrenje mjera zatvaranja u razdoblju između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakata već od sljedećeg tjedna, kako bi se smanjila mogućnost zaraze tijekom susreta s rodbinom preko Božića.

„Hoćemo li se nekada, s pogledom na ovaj izazov stoljeća, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana?“, zapitala se kancelarka.

Ona je iznova kritizirala činjenicu da mnogi kafići zloupotrebljavaju pravilo o dopuštenoj prodaji jela i pića samo za ponijeti te postavljaju štandove za kuhano vino.

„Iskreno mi je žao što to nije trenutno moguće, ali cijena za to je 590 mrtvih dnevno od virusa“, rekla je Merkel.