BEZ HUMANITARNE PODLOGE

ICTY odbio pustiti Čermaka na privremenu slobodu

02.03.2009 u 12:48

Bionic
Reading

Raspravno vijeće Haaškoga suda odbilo je zahtjev umirovljenoga hrvatskog generala Ivana Čermaka da ga deset dana pusti na privremenu slobodu kad završi izvođenje svih svjedoka tužiteljstva, objavio je u ponedjeljak Haški sud

DEN HAAG - Obrana je 16. veljače uputila zahtjev Raspravnom vijeću da Čermaka pusti na privremenu slobodu na deset dana nakon izvođenja zadnjeg svjedoka tužiteljstva. Obrana je 23. veljače priložila i pismo Vlade RH s jamstvima glede zatražena privremenog puštanja na slobodu generala Čermaka.

Raspravno vijeće navodi u svojoj odluci, donesenoj 27. veljače, da je Čermak nedavno bio na privremenoj slobodi tijekom stanke za božićnih i novogodišnjih blagdana.

"Budući da Čermakova obrana nije navela nikakve humanitarne razloge takve akutne naravi koje bi zahtijevale trenutačno privremeno oslobađanje, Raspravno vijeće u skladu sa svojim ovlastima zaključuje da privremeno oslobađanje u tome slučaju ne bi bilo prikladno", navodi se u odluci.

Hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču sudi se pred Haaškim sudom za zločine počinjene u "Oluji" i tužiteljstvo bi ovaj tjedan trebalo izvesti svoje zadnje svjedoke. U prošli petak tužitelji su zatražili od sudskog vijeća izvođenje još nekolicine svjedoka o tzv. brijunskim transkriptima, no sud se o tome zahtjevu još nije očitovao.