I POVRAT 3,3 MIL. EURA

ICTY naredio povratak generala Praljka u pritvor

07.09.2012 u 17:07

Bionic
Reading

Raspravno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u predmetu Prlić i drugi naredilo je povratak generala Slobodana Praljka u pritvor u Scheveningen, objavio je u petak Haški sud

Odluka je donesena većinom glasova u srijedu.

Tajništvo Haškog suda 22. kolovoza naložilo je Praljku da u roku od 90 dana vrati iznos od gotovo 3,3 milijuna eura koje je ICTY isplatio za troškove njegove obrane jer je svojom istragom zaključilo da je Praljak raspolagao s dovoljno sredstava da sam financira svoju obranu. Njegova obrana odmah je najavila da će se Praljak žaliti na tu odluku jer ju je tajništvo ICTY-ja utemeljilo na 'mišljenju' i 'vjerovanju' i potpuno proizvoljnom zaključivanju, a ne na dokazima i postojećim činjenicama.

Nakon odluke tajništva, nadležno sudsko vijeće izmijenilo je uvjete boravka generala na privremenoj slobodi tako što ih je pooštrilo i odredilo da mora boraviti u svom domu u Hrvatskoj uz pojačani nadzor.

Tužiteljstvo je na tu odluku uložilo prigovor smatrajući da se boravak na privremenoj slobodi mora ukinuti jer je povećan rizik od njegova bijega, a general Praljak je pak poručio sudu da će se radije vratiti u pritvor Haškog suda nego ostati na privremenoj slobodi ako to mora biti u kućnom pritvoru.

Haško tužiteljstvo bivše čelnike samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića - optužuje da su počinili zločine u okviru udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja 'velike Hrvatske'.

Praljak, koji se zajedno s drugim optuženima u istom predmetu dobrovoljno predao u travnju 2004, na privremenoj je slobodi od 21. prosinca prošle godine čekao na prvostupanjsku presudu koja bi trebala biti izrečena krajem godine.