izmjene zakona o sportu

Iako Mamić ima nepravomoćnu presudu, nema prepreke za povratak u Dinamo. No nije uvijek bilo tako

05.06.2019 u 16:34

Bionic
Reading

Iako je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog malverzacija u Dinamu, Zoran Mamić danas je doživio veliki povratak u klub i to u funkciji sportskog direktora. Presuda s osječkog Županijskog suda nije bila prepreka za ovo imenovanje – ono je čisto kao suza i prema Statutu Dinama i prema Zakonu o sportu

Naime, Statut kluba, kao i Zakon o sportu, kao ograničavajući faktor za klupske funkcije prepoznaju isključivo pravomoćne presude.

Prema aktualnom Statutu iz prosinca 2018., članovi klupskih tijela ne mogu biti osobe koje su 'u posljednje tri godine pravomoćno kažnjene za kaznena djela ili prekršaje u sportu i u vezi sa sportom i sportskim natjecanjima' i one koje su 'pravomoćno osuđene na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci'.

Ova odredba Statuta identična je dijelu članka 13. Zakona o sportu. No nije uvijek bilo tako.

Statut Dinama posljednjih godina nekoliko je puta mijenjan, baš kao i Zakon o sportu, s kojim statuti sportskih klubova moraju biti usuglašeni.

Do 2012., kada je u vrijeme SDP-ove vlasti izmijenjen Zakon o sportu, nekome s nepravomoćnom presudom poput Zdravka Mamića ne bi bilo moguće postati sportskim direktorom.

  • +4
Zoran Mamić Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Naime, do 2012. bilo je dovoljno da je protiv neke osobe pokrenut kazneni postupak za kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna da se ona udalji od sudjelovanja u sportskim natjecanjima, obavljanja stručnih poslova u sportu i sudjelovanja u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva do okončanja postupka.

Taj je članak bio godinama ranije na snazi, a istovjetan je tekst stajao i u Statutu Dinama iz 2010. godine.

Prema aktualnom Zakonu o sportu i prema aktualnom Statutu Dinama, ne postoji prepreka tome da Zoran Mamić u ovoj fazi pravosudnog postupka obnaša funkciju sportskog direktora.