djeca IZMEĐU CRKVE I DRŽAVE

Iako je Stožer rekao 'ne' vjeronauku u crkvi, neke župe nastavile po starome. Provjerili smo kako to

29.09.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Iako nacionalni Stožer civilne zaštite u svojim Preporukama za crkve i molitvene prostore navodi da se župna kateheza i druge župne aktivnosti za djecu 'do daljnjega odgađaju', mnogim crkvama odjekuju zborne pjesme, a odvijaju se i kateheze - vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike. Stožer se oglušio na novinarski upit povodom održavanja tih aktivnosti po crkvama u epidemiološkim uvjetima, dok iz Hrvatske biskupske konferencije (HBK) poručuju da oni nisu izdali nikakve vlastite odredbe za odvijanje župne kateheze

Praksa po župama varira, od toga da se kateheze za prvopričesnike i krizmanike negdje ne održavaju, negdje su na djelu online ili e-kateheze, no istodobno pojedini župnici traže da djeca dolaze na njih. To uključuje dojučerašnje osmaše iz župa koje su proljetos odgodile krizmu, što znači da se pod istim crkvenim krovom - uz ona područja na kojima se i inače krizmaju srednjoškolci - sada okupljaju i učenici iz različitih obrazovnih ustanova. Time je i veći rizik od širenja koronavirusa.

Nije tajna to da djeca pohađaju pripreme za sakramente prve pričesti i krizme po crkvama širom Hrvatske, o čemu svjedoče i objave termina kateheza na internetskim stranicama pojedinih župa. Jedan je župnik u razgovoru za tportal naglasio da se u njegovoj crkvi poštuju epidemiološke mjere razmaka i nošenja maski, no nije odgovorio na pitanje zašto se kateheze ne održavaju online ili se, sukladno preporukama Stožera, ne odgode do daljnjeg.

Raspored kateheza u župama Izvor: Screenshot / Autor: Župa

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u trenutnim okolnostima nije donijela nikakve odredbe u vezi s održavanjem župnih kateheza, naveo je za tportal Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK.

'Još od ublažavanja mjera potkraj mjeseca travnja, kad je između ostaloga ponovno bilo dopušteno slavljenje svetih misa s narodom, svaka pojedina nad/biskupija donosi mjere za svoje područje sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera. To se odnosi i na odredbe o načinu odvijanja župne kateheze u pojedinim nad/biskupijama', odgovorio je Ancić na pitanje odobrava li HBK kateheze u crkvama ili ipak ne.

Tjedni raspored župne kateheze...

Objavljuje Župa Duha Svetog Slavonski BrodSubota, 26. rujna 2020.

Kao primjer naveo je nedavno Pastirsko pismo župnicima, župnim vikarima i voditeljima župne kateheze splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića i nadbiskupa koadjutora Dražene Kutleše, u kojem se, između ostalog, navodi da 'župna kateheza treba biti redovita, ali uz propisane epidemiološke mjere i/ili preporuke'.

U Preporukama Stožera međutim piše sljedeće: 'Nema kateheze. Župna kateheza i druge župne aktivnosti za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.' Dopušteni su sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi, ali na način da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s razmakom od najmanje dva metra između osoba.

Podsjetimo, u nedjelju je objavljeno da je na koronavirus pozitivan đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Uz njega, nekoliko desetaka zaraženih ljudi dovodi se u vezu s krizmom i prvom pričesti održanima u vinkovačkim župama Sv. Ćirila i Metoda u Radićevom bloku i Blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima. Zbog pogoršane epidemiološke situacije u višim razredima osnovnih škola u Vinkovcima nastava se od ponedjeljka održava online.

Iz HBK nisu odgovorili na pitanje jesu li od nacionalnog Stožera civilne zaštite tražili da se ažuriraju preporuke za crkve, s obzirom na to da su se u međuvremenu mijenjale preporuke za održavanje nastave u školama. Također, iz Stožera nisu naveli je li bilo crkvenih zahtjeva da se preporuka modificira, niti hoće li se to uskoro dogoditi.