predstavljen novi plan

Iako je na početku ruske invazije nudila odustajanje od NATO-a, Ukrajina sada kaže da je zanima isključivo punopravno članstvo

14.09.2022 u 09:53

Bionic
Reading

Ukrajinska vlada u utorak je predstavila sigurnosne garancije koje smatra nužnim za svoju zemlju nakon što sukob s Rusijom završi

Plan u Kijevu su u utorak predstavili čelnik predsjednikove administracije Andrij Jermak i bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, a njime je predviđeno oružje i poduka koje Ukrajina traži od svojih zapadnih saveznika kako bi svoj suverenitet mogla braniti i u budućnosti.

  • +11
Rat u Ukrajini 13.09.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Plan predlaže da više europskih zemalja, uz SAD, Kanadu, Australiju i Tursku, budu jamac sigurnosti Ukrajine, te da se nastavi s naporima da se Ukrajina pridruži NATO-u. Iako je Ukrajina na početku ruske invazije u zamjenu za prekid vatre nudila odustajanje od svog ustavom propisanog cilja pridruživanja NATO-u, iz Kijeva sada kažu da ih zanima isključivo punopravno članstvo, a ne labavija sigurnosna jamstva.

No, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je postao jedan od najglasnijih zagovaratelja rata među političarima u Rusiji, upozorio je da bi ukrajinski zahtjevi mogli rezultirati „trećim svjetskim ratom“. Medvedev je na Telegramu naglasio da bi pridruživanje Ukrajine NATO-u obvezalo druge članice na obranu Ukrajine. Dodao je i da, ako se NATO nada da će tako oslabiti Rusiju, može očekivati da će vidjeti kako „Zemlja gori, a cement se topi“.