ŠTO SE DOGAĐA U FUKUSHIMI?

IAEA zabrinuta zbog nedostatnih informacija iz Japana

22.03.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) ukupno stanje u Japanu i dalje ocjenjuje 'vrlo ozbiljnim' te je zabrinuta zbog toga što nije dobila određene informacije o oštećenoj nuklearnoj elektrani

'Već neko vrijeme nismo dobili potvrđene informacije o kontejnmentu reaktora 1. Taka da smo zabrinuti što ne znamo njegov točno stanje', rekao je viši dužnosnik IAEA Graham Andrew na konferenciji za tisak.

IAEA također nema informacije o temperaturi ugašenih bazena za gorivo reaktora 1, 3 i 4, no Japan pruža ostale informacije.

Iz elektrane još izlazi radijacija no još nje jasno što je njen izvor. 'I dalje vidimo da s lokacije dolazi radijacija a pitanje je odakle točno dolazi', rekao je viši dužnonsik IAEA James Lyons.

U jednoj od kontrolnih soba oštećene nuklearne elektrane Fukushima vraćena je rasvjeta, izvijestili su japanski mediji u utorak, što će pomoći u obnovi sustava hlađenja u postrojenju. Stalan izvor svjetla olakšat će napore djelatnika da poprave instrumente oštećene u potresu i tsunamiju.