uhitili ga rusi

IAEA potvrdila: Direktor nuklearne elektrane Zaporižje pušten na slobodu

03.10.2022 u 18:06

Bionic
Reading

Direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, kojega je u petak privela i uhitila ruska patrola, pušten je na slobodu, tvitao je u ponedjeljak šef UN-ove nuklearne agencije IAEA-e Rafael Grossi.

Ukrajina je za njegovo uhićenje okrivila Rusiju i nazvala ga je terorističkim činom.

Ukrajina je izvijestila da je ruska patrola uhitila Ihora Murašova u petak dok je putovao iz najveće europske nuklearne elektrane prema gradu Enerhodaru u kojemu žive brojni zaposlenici elektrane.

Postrojenjem i dalje upravlja ukrajinsko osoblje u skladu s uvjetima za koje Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) tvrdi da ugrožavaju njegovu sigurnost.

Agencija je u subotu objavila da je kontaktirala s "relevantnim osobama iz vlasti", ne spominjući pritom izrijekom Rusiju i da je obaviještena kako je Murašov "privremeno pritvoren".

"Pozdravljam vijest o puštanju na slobodu Ihora Murašova, direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje; dobio sam potvrdu da se gospodin Murašov vratio svojoj obitelji i da je na sigurnom", tvitao je u ponedjeljak Grossi.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje koje je oštetilo zgrade u krugu elektrane, a IAEA je pozvala na uspostavljanje zaštićene zone oko lokacije da bi se smanjio rizik od potencijalno katastrofalne nesreće.

  • +8
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik

Grossi bi ovaj tjedan trebao otputovati u Moskvu i Kijev gdje će sudjelovati u pregovorima.

IAEA je u subotu objavila da pritvaranje Ihora Murašova "izravno i ozbiljno utječe na donošenje odluka o jamčenju sigurnosti i zaštiti elektrane" što otežava postojeće sigurnosne probleme u postrojenju.