VOJNA DIMENZIJA

IAEA ozbiljno zabrinuta nuklearnim programom Irana

05.03.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Iran je utrostručio mjesečnu proizvodnju visokoobogaćenog uranija i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) "ozbiljno je zabrinuta" mogućim vojnim dimenzijama iranskih nuklearnih aktivnosti, rekao je u ponedjeljak direktor agencije Yukiya Amano.

U dva kruga pregovora između predstavnika IAEA-e i Teherana ove godine nije bilo napretka, rekao je Amano na sastanku guvernera 35-člane agencije uoči sastanka američkog predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na kojem će kasnije u ponedjeljak razgovarati o Iranu.

"Agencija je i dalje ozbiljno zabrinuta mogućim vojnim dimenzijama iranskoga nuklearnog programa", rekao je Amano na sastanku iza zatvorenih vrata, javlja Reuters na temelju uvida u njegov govor.

IAEA "ne može dati vjerodostojna jamstva da u Iranu ne postoji neprijavljeni nuklearni materijal niti neprijavljene aktivnosti i ne može zaključiti da je sav nuklearni materijal u Iranu namijenjen u civilne svrhe", rekao je Amano.

Iran redovito tvrdi da je njegov nuklearni program mirnodopski, no Zapad sumnja da je to krinka za razvoj atomskog oružja.

Dan uoči važnog susreta s izraelskim premijerom Obama je u nedjelju rekao da je spreman "uporabiti silu" kako bi spriječio da Iran proizvede nuklearno oružje. Međutim, SAD se razilazi s Izraelom oko vremenskih rokova za vojnu akciju kao posljednje rješenje za iranski nuklearni program.

SAD zagovara diplomatsko rješenje i žali što se "previše govori o ratu" s Teheranom, rekao je Obama i u nedjelju naglasio da je Iran "pod najjačim pritiskom dosad" zbog sankcija koje su mu uveli SAD i njegovi partneri.