SKUPA PAPIROLOGIJA

I za traženje posla treba imati novca

30.01.2013 u 13:03

Bionic
Reading

Tražim posao, nezaposlena sam već dvije godine, dakle najveći mi je problem što nemam primanja, ali upravo kako bih mogla do posla, trebam novaca. Traženje posla je vrlo skupo 'zanimanje', upozorila je jedna diplomirana profesorica iz Pule na apsurdnu situacija da se prilikom natječaja za posao od kandidata traže razni izvaci dokumenata i ovjerene preslike koje je potrebno platiti, piše Glas Istre

Domovnica, rodni list, diploma ili svjedodžba, potvrda o nekažnjavanju, samo su neki od potrebnih papira u šumi birokracije koji se moraju predavati prilikom traženja posla u školama, ali i u ostalim državnim i javnim službama, a često i kod privatnika. Nije dovoljno samo napisati životopis i priložiti kopije dokumenata, već se traže originali ili ovjerene kopije, a rijetki su oni uredi gdje je moguće dostaviti neovjerene kopije uz donošenje originala na uvid.

Kad je u pitanju domovnica, koja je uvjet u svakom natječaju, jeftinije je izvaditi original nego ovjeravati kopiju. Naime, kako saznajemo u matičnom uredu, za domovnicu se plaća 25 kuna, od toga pet kuna na ime naknade, dok 20 odlazi za pristojbe. Kod javnog bilježnika cijene variraju, u pravilu se za ovjeru dokumenta plaća 47 kuna, od toga deset odlazi na državne pristojbe, dok je ostatak cijena lupanja pečata i potpis javnog bilježnika plus PDV.

U pravilu se kod javnog bilježnika mora ovjeriti potvrda o završenoj stručnoj spremi, odnosno svjedodžba ili diploma jer to je jednostavnije i brže nego nove originale tražiti od škola i fakulteta. Dakle, time ispada da za samo jedan natječaj za posao nezaposlenoj osobi treba više od 70 kuna, a kad se tome pribroje i troškovi poštarine, slanje preporučene pošte s povratnicom, približava se stotici.

Neki poslodavci traže i rodni list koji košta 24 kune, a vrijedi šest mjeseci, pa ga je potrebno obnavljati, što opet košta. Nisu rijetki slučajevi da poslodavci traže i ovjerene preslike radne knjižice, a trošak za natječaj za posao tada se penje i preko 150 kuna, ističe Glas Istre

Jedino što se ne mora plaćati je potvrda o nekažnjavanju koja je, kad je sud izdaje u svrhu zapošljavanja, besplatna i vrijedi pola godine.