SUĆUT VUKOVARA

'I Vukovarci su u mislima i molitvama s narodom Japana'

16.03.2011 u 11:18

Bionic
Reading

'Vukovarci suosjećaju s prijateljskim narodom Japana koji proživljava teške trenutke. Iako smo u nedavnoj prošlosti proživjeli ratne strahote, danas gledamo slike katastrofe koje šokiraju i ostavljaju bez riječi, a sve probleme koji se događaju oko nas čine tako malim i beznačajnim'

Poručio je to, među ostalim, obiteljima brojnih žrtava i svim građanima Japana u ime Vukovara, njegovih stanovnika i osobno ime vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u povodu velike tragedije koja je pogodila japanski narod. Poruke sućuti Sabo je uputio narodu Japana preko japanskog veleposlanika u Hrvatskoj Yoshija Tamure, a posebna pisma poslao je i gradonačelnicima Hirošime i Nagasakija.

'U teškim danima stradanja i oporavka osjetili smo što znači imati podršku i pomoć istinskih prijatelja, kao što smo je imali i imamo u vrijednom i ponosnom narodu Japana. Svakodnevno pristižu novi podaci o ljudskim žrtvama, nestanku cijelih gradova, eksplozijama i izvanrednom stanju te evakuaciji stanovništva iz domova na ugroženim područjima. Vukovar je s japanskim narodom u mislima, molitvama i željama da što prije prevaziđe ovu tragediju i nacionalnu katastrofu', poručuje gradonačelnik Sabo.

Podsjetio je i da je Vukovar član asocijacije Gradonačelnici za mir, čiji je predsjednik gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba, koja se upravo zalaže za život bez atomskog naoružanja.

Sabo je na kraju izrazio nadu da će 'narod Japana uspjeti preboljeti nesreću koja ga je zadesila te da će svoju prelijepu i ponosnu zemlju obnoviti na opću želju svih građana Vukovara i cijeloga svijeta'.

Japanska vlada u više je navrata pomagala proces razminiranja na vukovarskom području, a svake se godine u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Nagasakiju održavaju mise zadušnice.