MESIĆ PORUČIO IZBJEGLIM SRBIMA

'I vi ste žrtve rata i trebate se vratiti kućama'

10.11.2009 u 16:40

Bionic
Reading

'Poručujem onima koji se još nisu vratili, a imaju želju za povratkom ili se još nisu sasvim odlučili, odlučite se i vratite u Hrvatsku jer i vi ste naši građani. I vi ste žrtve rata i trebate se vratiti svojim kućama. Moj poziv svima glasi: Vratite se u sigurnosti i dođite na svoja imanja!' pozvao je predsjednik RH Stjepan Mesić hrvatske građane srpske nacionalnosti koji se još nalaze u izbjeglištvu u Srbiji ili drugim zemljama

Obilazeći u utorak područje Korduna uoči okruglog stola o pitanjima pomirbe i povratka izbjeglica te njihove lokalne integracije, predsjednik Mesić je posjetio obitelj Nedjeljka Glamočlije, Srbina iz sela Gornji Skrad, koji je tek jedan u nizu brojnih pozitivnih primjera povrataka na području Općine Krnjak. Obitelji Glamočlija obnovljena je kuća, dobili su posao te danas sasvim normalno žive sa ostalim žiteljima općine, Srbima 'starosjediocima' te Hrvatima doseljenim iz Bosne i Hercegovine, piše Jutarnji.hr.

'Zadovoljan sam jednim dijelom obilaska, tamo gdje je obnovljen život i gdje su se ljudi vratili, gdje su osigurali posao. Međutim, imamo nekoliko slučajeva koji su vrlo teški, jedna obitelj stanuje u nemogućim uvjetima, ali sam dobio garancije da će to biti riješeno u vrlo kratkom roku.

Radovi će početi prije Nove godine, pa bi do proljeća moglo biti sve riješeno. Situacija je najbolja tamo gdje su se vratile cijele obitelji, jer se vraćaju oni koji mogu raditi, oni koji imaju mirovine, ali i djeca koja idu u školu. Oduševljava me činjenica koju samo doznao da nigdje na ovim područjima nema međunacionalnih incidenata. To je dokaz da će se ovdje nastaviti normalan život', rekao je predsjednik Mesić.