TKO JE SKUHAO, NEK POJEDE

I Vatikanski financijaš zataškavao pedofiliju

11.07.2010 u 19:42

Bionic
Reading

Nadbiskup Velasio De Paolis, od Pape imenovan prošlog četvrtka poglavarom Kristovih legionara, jednog od najmoćnijih redova u Katoličkoj crkvi, ima kao zadaću preustrojiti tu družinu nakon što je utvrđeno da su se osnivač i članovi bavili pedofilijom i financijskim malverzacijama, ali je osamdesetih godina kao vatikanski pravni stručnjak zanemario pa i otklonio optužbe za pedofiliju na račun osnivača, meksičkog svećenika Marciala Maciela

De Paolis, koji je tada radio kao pravni stručnjak u Kongregaciji za nauk vjere pod komandnom palicom sadašnjega pape, bio je primoran poslušati sugestiju tadašnjeg Pape Ivana Pavla II. koji je jako cijenio i hvalio Marciala Maciela, a koja mu je došla preko papinog osobnog tajnika (a današnjega krakowskog nadbiskupa i kardinala) Stanislawa Dziwisza.

Teško je danas reći da je Papa Wojtyla znao da je Maciel korumpirani čovjek i pedofil. Prije će se reći da je to bila podrška iz interesa jer je Ivan Pavao II. koristio usluge svećenika ove konzervativne udruge, između ostalog, u ideološkoj brobi sa svećenicima i teolozima koji su podupirali, kako je tada Vatikan govorio, pro-marksističku Teologiju oslobođenja.

U svakom slučaju, vatikanolozi poput Filippa Di Giacoma danas ističu tu zanimljivost: De Paolis će morati obračunati s devijacijama Kristovih legionara, a prije 25 godina je sudjelovao u zataškavanju zločina. Doduše, govorilo se tada da nema ozbiljnih dokaza da je Maciel pedofil, iako su o tome brujili meksički mediji.

Druga zanimljivost ovoga slučaja jest da je De Paolis istodobno čelna osoba Prefekture Svete Stolice za ekonomske poslove, da Papa kani provesti velike promjene u financijskom poslovanju Vatikana, da je izričito ljut zbog financijskih malverzacija i da je bilo poznato da je već kao papa, od 2006. na ovamo, pokazivao veliko nezadovoljstvo što su visoki vatikanski dužnosnici prihvaćali koverte s velikim svotama novaca koje su šakom i kapom dijelili Macielovi ljudi, o čemu ovih dana piše utjecajni američki list National Catholic Reporter.

Budući da je De Paolis upućen u skandal, izgleda da je Papa, bez obzira na to što je novi poglavar Kristovih legionara na godinu dana od umirovljenja, poručio otprilike: Vi ste to čudovište stvorili, vi ćete ga se riješiti.

Marcial Maciel je preminuo 2008. u dobi od 84 godine, a seksualni su i financijski skandali, otkriveni i potvrđeni nakon njegove smrti, najjače uzdrmali sliku Crkve u Latinskoj Americi.