PITANJE SMJEŠTAJA

I u Varaždinu zapinje oko Medijskog sveučilišta

18.07.2011 u 19:16

Bionic
Reading

Ni u Varaždinu ne ide sve glatko kada je u pitanju pokretanje Medijskog sveučilišta koje je EPH prvotno namjeravao pokrenuti u Splitu, ali je nakon dvije godine odustao od toga plana te je kao novo sjedište svoje visokoškolske ustanove izabrao 'grad baroka'

Automatsko dizanje ruku

U svemu ovome najžalosnije je to što se razvoj visokog školstva u Varaždinu praktički svodi na automatsko dizanje ruku vijećnika za improvizacije nekompetentnih pojedinaca, a da se uopće ne raspravlja o štetnosti njihovih inicijativa. Dovoljno je reći 'zemite im zgradu, FOI nije naš'. I stvarno, ako se pod tim 'FOI nije naš' podrazumijeva to da se na FOI-ju nitko ne može zaposliti ili upisati temeljem telefonskog poziva ili kumstva - onda je to točno. Ali žalosno je da je to ključni kriterij za to što je u Varaždinu naše, a što nije, upozorava Hunjak koji ističe da na fakulteti nikako ne uspijevaju dobiti potporu gradskih političkih struktura za zahtjev prema nadležnom ministarstvu da se ulaže u kapacitete za znanost i visoko obrazovanje u Varaždinu.

Slično kao i u Splitu, zapelo je oko prostora, odnosno nekretnina: za razvoj visokoškolske ustanove traži se darovanje izuzetno vrijednog prostora u centru grada, iako ga već koristi druga varaždinska visokoškolska institucija koja se pribojava prisilnog preseljenja u Čakovec ili Zagreb.

Budući da su vijećnici varaždinskoga Gradskog vijeća još u svibnju donijeli odluku prema kojem bi Veleučilište u Varaždinu trebalo postati 50-postotni vlasnik Medijskog sveučilišta, ono više ne bi trebalo biti samo od EPH. Za 50 posto vlasništva u Medijskom sveučilištu, varaždinsko Veleučilište trebalo bi EPH-u uplatiti 2,8 milijuna kuna, a za početak rada osigurati dodatnih četiri milijuna, koliko bi i EPH trebao uložiti u promociju novog studija u svojim izdanjima.

S obzirom na to da je još Dragan Primorac EPH-u osigurao dopusnicu za rad Medijskog sveučilišta, njegov početak ovisi o uspješnosti priprema ostalih uvjeta, među kojima su i prostorni. Upravo je zbog toga dekan varaždinskog Veleučilišta, prof. dr. Marin Milković, zatražio ne samo zgradu u Križanićevoj ulici, u kojoj to veleučilište već djeluje, nego i darivanje objekta bivše Glazbene škole s pripadajućih 27 tisuća kvadrata zemljišta gotovo u središtu Varaždina. Možda bi i taj prijedlog lako prošao na Gradskom vijeću, kao što je bio slučaj s ulaskom u posao s EPH-om te darivanjem zgrade u Križanićevoj, da bivšu zgradu Glazbene škole već ne koristi varaždinski Fakultet organizacije i informatike koji bi time pretrpio veliku štetu, ali i šira zajednica.

'FOI je korisnik tog prostora temeljem ugovora o čijim elementima gradske službe uopće nisu informirale vijećnike, kao ni o pravnom statusu zgrade. No, još znakovitije je da se u raspravama o zgradi FOI definitivno vidi kao strano tijelo, kao instituciju koja ne pripada Varaždinu. Mi smo odjednom postali – tuđinci u vlastitom gradu', ističe Tihomir Hunjak, dekan FOI-ja, koji djeluje u sklopu Sveučilišta u Zagrebu.

U zgradi bivše Glazbene škole, kako dodaje, FOI izvodi nastavu iz stručnog studija Primjena informacijskih tehnologija u poslovanju (PITUP) te preddiplomski studij iz ekonomike poduzetništva zajedno s zagrebačkim Ekonomskim fakultetom. Usto, FOI je kreirao i diplomski studij iz ekonomike poduzetništva za koji je dobio samostalnu dopusnicu.

'Ukoliko ostanemo bez prostora, studije nećemo ugasiti, već će postati realna opcija njihove dislokacije. U tom se kontekstu pojavljuju Čakovec i Zagreb kao moguće lokacije. Naš stručni studij PITUP izvodimo u tri grada izvan Varaždina i prije ćemo ga pokrenuti u Zagrebu gdje smo dugo godina imali centar za izvanredni studij nego ga ugasiti, ukoliko nas se stvarno dovede u situaciju da nemamo u Varaždinu gdje izvoditi ne samo taj, nego i druge studije', upozorava dekan FOI-ja.