ALTERNATIVA BETONU

I u Splitu se sprema prosvjed: 'Izaći ćemo na ulicu zbog zelene zone!'

04.10.2016 u 20:49

  • +2

Prezentacija idejnog projekta Parka Mladosti

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

Usred procesa izmjena Generalnog urbanističkog plana Splita, koji je već pokrenut i trenutno je u fazi javnog uvida - ali je i predmet negodovanja brojnih građanskih udruga, kvartovskih aktivista i zainteresiranih građana - najveći splitski gradski kotar Lovret predstavio je svoju viziju uređenja prostora Turske kule, zelene zone koja po površini nadmašuje sve gradske perivoje zajedno

Za razliku od gradske vlasti koja u održavanje ovog prostora ne ulaže doslovno ništa, pa su ga prošle godine očistili sami građani u organiziranim volonterskim akcijama, te urbanista koji na rubu zone u novom GUP-u planiraju objekt od dvije i pol tisuće kvadrata, vjerojatno trgovački centar, u gradskom kotaru razradili su projekt Turske kule kao novog parka s mnoštvom šetnica, sportskih terena, zelenih trgova i botaničkih vrtova i zidova.

U vrlo studioznom pothvatu kotarski čelnici izradili su program i listu sadržaja, a sam projekt volonterski je izradila mlada arhitektica Vanda Trifunović. 'Nećemo dozvoliti novo devastiranje i bit ću potpuno otvoren: netko prima novac da bi se ovdje gradilo. Treba se buniti i prvi ću izaći na ulicu', žestoko je poručio predsjednik Gradskog kotara Lovret Ivo Bego, inače igračka i navijačka legenda splitskog Hajduka.

Projektom arhitektice Trifunović kompletan prostor Turske kule se regenerira i štiti bez ikakve nove izgradnje, izuzev malih servisnih paviljona koji služe i kao krajobrazne skulpture. Potpuno se čuva jedinstvena topografija, dok prepoznatljive masivne stijene prirodno oblikuju nove trgove i javne sadržaje. Posebnost ideje jest 'botanički zid' koji se djelomično proteže granicama zone i predstavlja element koji će se - osim ozelenjavanja - iskoristiti i kod uređenja novih sadržaja poput košarkaških, rukometnih, malonogometnih ili dječjih igrališta, skate parkova, biciklističkih staza, terena za mini golf, vježbanje na otvorenom ili vidikovaca.

Posebnu ulogu ima ranokršćanska crkvica Svete Trojice iz 9. stoljeća, jedan od tek nekoliko primjera slične arhitekture u cijeloj Europi, koja je danas zaklonjena od pogleda, obrasla i gotovo zatrpana u građevinskom otpadu.

Na prezentaciji projekta u prepunim prostorima Društva arhitekata Splita podrška je stigla i od predsjednika ove organizacije Dragana Žuvele, koji je pohvalio angažman i trud kotarskih čelnika i mlade arhitektice. Ideja bi se po starom splitskom GUP-u jednostavno mogla realizirati, pa je kotar Lovret već uputio primjedbe protiv planirane nove izgradnje. Dojam je da uređenje Turske kule ne bi stajalo previše novca, no zahtijevalo bi dosta truda - a to je zasad iluzorno očekivati jer splitska vlast nije pokazala želju ni sposobnost barem za periodičko čišćenje zelene zone u širem centru grada.