BORAVAK U POREČU

I Šveđanin obolio od legionarske bolesti

12.02.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Vijesti o novim oboljelima od legionarske bolesti stižu u zagrebački Zavod za javno zdravstvo. Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti primila je danas obavijest iz Stockholma prema kojoj je legionarska bolest dijagnosticirana muškarcu koji je u siječnju boravio u Hrvatskoj, točnije, u Poreču

'Šveđani su detaljno ispunili anketne upitnike te, nažalost, mogu potvrditi da je riječ o navijaču iz švedske skupine', rekla je za Večernji list voditeljica Epidemiološke službe prof. dr. sc. Ira Gjenero Margan.

Dodala je kako je velika ekipa iz Zavoda, pa i ona sama, u Poreču gdje se provode sve epidemiološke mjere za saniranje sustava, ali i pregledavaju ostali sustavi u kojima se legionella u opasnim količinama mogla ugnijezditi.

'Hrvatska je među zemljama koje visoko kotiraju kada je riječ o kontroli legionelle jer imamo zaista odličan sustav prevencije', kaže I. Gjenero Margan - pa mi je tim teže prihvatiti da nam se, eto, to dogodilo.

Kod četrnaest srbijanskih državljana, koji su boravili u Poreču za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva, još nije zdravstveno potvrđeno da boluju od legionarske bolesti, a zasad je jedino sigurno da su svi boravili u sportskoj dvorani, kazala je epidemiologinja.

Hrvatski su epidemiolozi u kontaktu sa srbijanskim kolegama koji među oboljelima provode epidemiološko istraživanje, kazala je Margan opovrgnuvši napise iz srbijanskih medija da su oboljeli bili gosti hotela te da im je zajedničko što su koristili bazen i fitness centar u hotelu 'Diamant'.

Srbijanski mediji objavili su da je u Poreču boravilo 99 građana Srbije te da ih je 89 bilo smješteno u tri hotela, a deset u privatnim apartmanima.

Prvi rezultati epidemiološkog ispitivanja HZJZ-a u Poreču pokazali su da je uzročnik bolesti pronađen u sportskoj dvorani.

Osim mogućih novih slučajeva u Srbiji, prof. Margan izvijestila je i o još jednom novom oboljelom od legionarske bolesti, ovoga puta švedskom državljaninu. On je ukupno sedma osoba koja je boravila u Poreču i zarazila se bakterijom legionelom. Prije su registrirana četiri norveška državljana te po jedan danski i hrvatski državljanin.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Bakterija može preživjeti u vodi dulje od godinu dana a izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionelama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji). Bakterija se često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka, itd. Legionarska bolest je teška bolest a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 posto.

U povodu napisa srbijanskih medija o srbijanskim navijačima koji su boravili na bazenu hotela Valamar Diamant, priopćenjem se oglasila tvrtka Valamar hoteli i ljetovališta, koja podsjeća na prve nalaze po kojima je izvor zaraze pronađen u sportskoj dvorani, a ne u hotelima u kojima je također provedeno epidemiološko istraživanje.

Također ističu da su u hotelu Valamar Diamant bile smještene sve rukometne reprezentacije skupine D (Srbija, Danska, Norveška, Egipat, Saudijska Arabija, Brazil), a ne navijači te da su hotelski bazen koristili u najvećoj mjeri gosti hotela, dakle rukometni reprezentativci a nije zabilježeno da je koji obolio od legionele.