OTKUD NOVAC ZA SELJAKE?

I Šuker priznao da smo u banani

08.03.2010 u 13:37

Bionic
Reading

'Postignuti dogovor sa seljacima neće poremetiti proračunske planove za ovu godinu', istaknuo je ministar financija Ivan Šuker nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)

Ministar nije htio otkriti na koji će način Vlada osigurati sredstva za repromaterijal kojim će biti pokriven dio poticaja, tek je naglasio da  će ono što je potpisano biti i ispunjeno. Vlada bi, prema njemu, riješila problem sa seljacima i prije, ali državni budžet za 2010. ne dozvoljava previše prostora.

'Vidite i sami da smo isplatu dugova poljoprivrednicima za 2008. odgodili za iduću godinu. To vam dovoljno govori u kakvoj se teškoj situaciji nalazimo', rekao je Šuker.

Na opravdavanje poteza Vlade pri rješavanju seljačke bune ministra je nagnala opaska predsjednika sindikalista Damira Jakuša da je dogovor između Banskih dvora i seljaka trebao biti brže postignut da bi se izbjegli sukobi s policijom.

Na samoj sjednici predstavnici poslodavaca i sindikata podržali su dosadašnje mjere za pomoć gospodarstvu kroz povoljnije kredite i državna jamstva. Isto tako, pozdravili su najavu Vlade da će uskoro izaći s paketom pomoći za tvrtke koje su godinama u poteškoćama.

'Svjesni smo da jedna lasta ne čini proljeće. Radimo na novim mjerama s kojima bi trebali izaći za dva-tri tjedna. U nekim slučajevima dosad nije bilo ni snage ni hrabrosti da se krene u promjene. Naprimjer, kao i 2006, kad socijalni partneri nisu postigli dogovor oko rekonstrukcije brodogradilišta', rekao je Šuker.