NAKON ODLUKE ŽIDOVSKE ZAJEDNICE

I srpska zajednica bojkotira državnu komemoraciju u Jasenovcu

19.03.2019 u 16:33

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće pridružilo se predstavnicima židovskih općina i antifašista koji su ranije u utorak potvrdili da četvrtu godinu zaredom neće sudjelovati na službenoj komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu koja će se održati 14. travnja.

'Država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu te revizionizam', izjavio je za Novosti Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a.

Upravo suprotno, tvrdi Milošević, nizom mjera poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, toleriranjem govora mržnje, relativiziranjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata te neadekvatnom obrazovnom politikom, država je direktno doprinijela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu.

'Očito postoje dva duboko suprotstavljena stava o tim stvarima. Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac', zaključio je Milošević i najavio da će srpska, židovska i romska manjina te antifašisti svoju komemoraciju održati u petak 12. travnja. 

Podsjetimo, predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus potvrdio je kako neće zajedno s vladom ići na komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.

Nakon što je premijer Andrej Plenković pozvao predstavnike SABA-e, židovske zajednice, te Srba i Roma da sudjeluju u zajedničkoj komemoraciji žrtvama u Jasenovcu, Kraus je potvrdio da članovi židovske zajednice neće prihvatiti taj poziv.

'Ništa se nije promijenilo u godinu dana, ništa novoga se nije dogodilo', kazao je pozvavši se na povijesni revizionizam, vladin odnos prema ustaškom pozdravu Za dom spremni.

Vladajućoj politici zamjera, kako je izjavio medijima, i to što je HDZ-ov voditelj odjela za medije Andrej Rora.