TADIĆ O GENOCIDU

'I Srbija i Hrvatska mogu povući tužbe'

05.01.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak je izjavio kako je Srbija Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ) morala uputiti odgovor na tužbu Hrvatske za genocid i uložiti protutužbu te istaknuo kako još uvijek ima vremena da obje zemlje povuku svoje tužbe

Tadić je, u izjavi koju su prenijeli beogradski mediji, kazao kako je Srbija to 'nažalost' morala učiniti te da je duboko uvjeren da postoji politički i pravni prostor za odustajanje od tužbe i protutužbe i za razumno rješenje toga spora.

Tim se stajalištem, kako je rekao, želi izbjeći konfrontiranje država, jer to nikome nije u interesu.

Obraćajući se na srbijanskoj veleposlaničkoj konferenciji, Tadić je ocijenio kako bi bilo bolje da je pravda za žrtve i njihove obitelji tražena u redovnim sudskim postupcima, a ne 'konfrontiranjem' država.

Pravni zastupnici Srbije u ponedjeljak su Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ) podnijeli tužbu protiv Republike Hrvatske za genocid nad Srbima, što ga je Hrvatska po tvrdnji Srbije izvršila tijekom rata od 1991. do 1995. godine.

Srbija je time odgovorila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995, podnesenu u srpnju 1999. godine.

Srbijanski stručnjak za međunarodno pravo i sveučilišni profesor Vojin Dimitrijević u utorak je ocijenio da bi u svrhu rješenja tog problema srbijanske vlasti trebale pričekati kraj predsjedničkih izbora u Hrvatskoj i onda pregovarati s Hrvatskom.

Dimitrijević je, u razgovoru beogradskom dnevniku Politici kazao kako bi brzo po završetku hrvatskih izbora srbijanske vlasti trebale započeti pregovore o povlačenju tužbe i protutužbe uz traženje drugih načina za poboljšanje odnosa i naknadu štete žrtvama.