GRAD POD MARJANOM ČEKA NOVI SNIJEG

I splitski HDZ traži izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća

09.02.2012 u 23:17

Bionic
Reading

Splićani se pripremaju za novi najavljeni nadolazeći snježni val koji bi Dalmaciju trebao pogoditi sutra i prekosutra, a vijećnici HDZ-a s ostalim vijećnicima u splitskome Gradskom vijeću od njegove predsjednice Nevenke Bečić svojim će potpisima zatražiti sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj će raspravljati o neučinkovitosti mjerodavnih gradskih služba tijekom snježnog nevremena koje je pogodilo Split

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća HDZ-ovi vijećnici zatražit će cjelokupna izvješća svih mjerodavnih služba o učinjenome i mogućim propustima te će, nakon temeljite raščlambe kojoj je svrha spriječiti ponavljanje pogrešaka i propusta, zatražiti odgovornost osoba i institucija koje nisu sasvim ispunile svoju zadaću kako bi spriječile 'kaos' i 'krvavi vikend', kako pojedini mediji nazivaju posljedice toga snježnog nevremena u Splitu, navodi se u priopćenju što ga je potpisao HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Mirko Ramljak

Iako se to snažno nevrijeme najavljivalo desetak dana, mjerodavne gradske službe su ga dočekale potpuno nespremno, zbog čega je grad potpuno paraliziran, a ozlijeđeno je, nažalost, više od 500 Splićana, stoji u priopćenju.

Osim HDZ-a, danas su i vodstva splitskih odbora SDP-a i HNS-a zatražila žurnu sjednicu Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda - izvješćem o dosadašnjim mjerama zaštite od snježnih oborina u sklopu kojeg će SDP-ovi i HNS-ovi vijećnici tražiti ostavku gradonačelnika Željka Keruma i njegovih suradnika. Splitski SDP i HNS optužuju Keruma da nije pravodobno poduzeo mjere zaštite u gradu, što je ugrozilo sigurnost mnogih Splićana koji su se ozlijedili u padu na snijegu ili ledu.

Split u očekivanju novog snježnog vala

Splićani se pripremaju za novi najavljeni nadolazeći snježni val koji bi Dalmaciju trebao pogoditi sutra i prekosutra.

Današnje popodne većinom su proveli u velikim trgovačkim centrima gdje su se kupovale namirnice i lopate.

U nekim većim trgovinama zavladala je nestašica mlijeka, jaja, brašna, mesa graha i soli, te lopata zbog čega su trgovci morali naručivati nove zalihe.

Zbog poledice na nogostupima mnogi Splićani su danas hodali po kolnicima koji su očišćeni od snijega. Hodajući pretežito uz rub kolnika tako su se mjestimično stvarale gužve pa su vozači morali voziti opreznije.

Na današnjem sastanku gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje odlučeno je da će javne površine od mogućeg novoga snijega čistiti 33 vozila i 300 osoba. Plan po kojem će se u slučaju potrebe angažirati ti strojevi i ljudi, kako je navedeno u priopćenju, 'dogovoren je s komunalnim poduzećima u Splitu i Udrugom veterana 4. gardijske brigade'.

Zagreb šalje dodatnu pomoć Splitu

Grad Zagreb sutra će Splitu poslati dodatnu pomoć u mehanizaciji i opremi, s obzirom na najavu novih elementarnih nepogoda, izvijestila je Služba za informiranje ureda zagrebačkog gradonačelnika, navodeći da ta pomoć Splićanima ni u jednom trenutku neće ugroziti čišćenje zagrebačkih ulica.

Dodatnu pomoć Splitu dogovorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na zamolbu načelnika Stožera zaštite i spašavanja Grada Splita, zamjenika gradonačelnika Jure Šundova, s obzirom na najavu novih elementarnih nepogoda.

Operativni stožer zagrebačke Zimske službe sutra u 7 sati iz sjedišta podružnice Zrinjevac u Remetincu u Split šalje dva stroja – traktora koji su opremljeni ralicom širine 1,6 metara, posipačem soli i sipine, te tovarnim sandukom za sol veličine dvije do tri tone, te udvojenu posadu za oba vozila. Oprema će se prevesti na niskonosećoj labudici.

Ova pomoć Splićanima ni u jednom trenutku neće ugroziti provođenje Programa održavanja cesta u Zagrebu, odnosno, čišćenje zagrebačkih ulica, navodi se u priopćenju.