SPICE BOYSI NA SLOBODI

I Šestak pušten iz Rementinca

15.04.2010 u 16:36

Bionic
Reading

Bivšem predsjedniku uprave Podravke Zdravku Šestaku danas je ukinut istražni zatvor u kojem je proveo posljednjih šest mjeseci, doznaje se od Šestakovog odvjetnika te suca istrage koji na zagrebačkom Županijskom sudu vodi postupak u tzv. aferi Spice

'Šestakovo puštanje na slobodu zatražio je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), nakon što su ispitani svi svjedoci na koje je Šestak ranije mogao utjecati', kazao je Hini sudac istrage Krešimir Devčić.

Pojasnio je da je riječ o svjedocima iz Mađarske, zbog čijeg je ispitivanja Šestak ostao u zatvoru duže od ostalih osumnjičenika u aferi Spice. Prije nešto manje od mjesec dana iz Remetinca su pušteni Darko Marinac, Josip Pavlović i Saša Romac te vlasnik varaždinske tvrtke Fima Milan Horvat.

No, za razliku od njih Šestak nije morao predati putovnicu, niti mu je određena sudska mjera zabrane kontaktiranja sa svjedocima, kazao je Šestakov odvjetnik Mate Matić. Dodao je da je odluka o Šestakovom puštanju na slobodu bila očekivana, jer je takva praksa bila i u slučaju ostalih osumnjičenika.

Matić očekuje da će Šestak iz Remetinca biti pušten iza 17 sati. Zajedno s vlasnikom splitske tvrtke SMS Srđanom Mladinićem, koji je na slobodu pušten početkom ožujka, osumnjičeni u aferi Spice terete se za udruživanje u kriminalnu skupinu koja je raznim novčanim transakcijama pokušala novcem Podravke doći do većinskog paketa dionica te koprivničke prehrambene tvrtke. Podravka je pritom navodno oštećena za više od 250 milijuna kuna.

Osim za sudjelovanje u aferi Spice, protiv Šestaka, Pavlovića i Mladinića proširena je istraga zbog novih sumnji u zlouporabe, a Šestak je dodatno osumnjičen zajedno s direktorom Podravkina sektora nabave opreme, investicija i investicijskog ulaganja Darkom Korošecom te Nevijom Prlogom, kooperantom Podravke i kumom bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

Polančec je, inače, jedini osumnjičenik za malverzacije u vezi koprivničke prehrambene tvrtke koji nije na slobodi. On je u istražnom zatvoru od početka travnja, a sud mu je prošloga tjedna blokirao imovinu vrijednu nekoliko milijuna kuna.

Imovina je blokirana i suosumnjičenom zagrebačkom odvjetniku Zoranu Markoviću kojega USKOK tereti da je poticao na zloporabe položaja i ovlasti pri pružanju savjetničkih usluga Podravki. Polančecov odvjetnik Anto Nobilo za Hinu je izjavio da se u slučaju njegova branjenika treba ispitati još petero svjedoka, nakon čega bi i bivši potpredsjednik Vlade trebao biti pušten na slobodu.