LJUDSKA PRAVA I NACIONALNI INTERESI

I SDP traži od Ustavnog suda ukidanje Zakona o oplodnji

13.08.2009 u 15:37

Bionic
Reading

SDP zahtijeva ocjenu ustavnosti Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, s prijedlogom da se sporni zakon u cijelosti ukine

Ingrid Antičević-Marinović istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare SDP-a da Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji predstavlja institucionalno nasilje nad ženama te da vlast tretira ženino tijelo kao poligon za testiranje atrofirane političke moći. 'Kada se država već poigrava s našom imovinom, ne smijemo dopustiti da se poigrava sa životima onih koji će tek biti rođeni', kazala je Antičević-Marinović.

U SDP-u ističu da je riječ o organskom zakonu kojim se razrađuju Ustavom utvrđena ljudska prava, a koji nije donesen na ustavni način. Zato od Ustavnog suda u SDP-u očekuju da na javnoj sjednici odluči o ocjeni Zakona koji je od iznimne važnosti za Hrvatsku.

Predsjednički kandidata SDP-a Ivo Josipović istaknuo je da se njihov zahtjev za ocjenu ustavnosti oslanja na pravo pojedinca na roditeljstvo. 'Želimo da padne jedan nepravedan, nemoralan i licemjeran zakon i tražimo javnu sjednicu da bi javnost imala priliku čuti prave argumente', kazao je Josipović.

'Ne samo što je donošenjem tog zakona Vlada udarila na privatno pravo, nego je ugrozila', kaže Josipović 'i nacionalne interese, jer će se zbog mjere ograničavanja roditeljstva rađati sve manje djece, a Hrvati bi mogli postati narod koji nestaje'.

Iako nema formalnog objašnjenja koliko će vremena proći za ocjenu ustavnosti, Josipović smatra da je i izbjegavanje ocjene poruka te da svaki mjesec čekanja znači - dijete manje.

U SDP-u kažu da je sporni zakon suprotan odredbama UN-ove Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena. Podsjećaju da je ovo već deveti zahtjev SDP-a za ocjenu ustavnosti od 2004. godine, dosad je Ustavni sud riješio samo jedan.