analitičar za TPORTAL

I Šarecova vlada ustrajat će na arbitraži, no dijalog sa Zagrebom olakšat će jedna stvar

14.09.2018 u 22:01

Bionic
Reading

Slovenski parlament u četvrtak je na izvanrednoj sjednici s 45 glasova za i 34 protiv potvrdio novu koalicijsku vladu Marjana Šareca, koja će djelovati kao manjinska uz potporu krajnje ljevice. Novu, 13. slovensku vladu te kako će se ona postaviti spram otvorenih pitanja s Hrvatskom za tportal analizira slovenski politički analitičar Alem Maksuti s ljubljanskog Instituta za politički menadžment (IPM)

Marjan Šarec, diplomirani glumac koji je dosad imao iskustva samo u lokalnoj politici kao gradonačelnik općine Kamnik, kao 40-godišnjak dosad je najmlađi premijer u povijesti samostalne Slovenije.

Njegovu vladu sastavlja pet stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, no potporu u parlamentu temeljem posebnog protokola o suradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica, koja se u četvrtak navečer suzdržala od glasovanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi sudjeluju i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara, koji je pak potvrđen za novog ministra vanjskih poslova, a ministrima su imenovana još neka otprije poznata imena iz slovenske politike. Primjerice, novi ministar obrane je donedavni šef diplomacije Karl Erjavec, a nekadašnja premijerka Alenka Bratušek nova je ministrica infrastrukture.

Šarec je prije glasovanja u parlamentu kazao da je glavni prioritet njegove vlade sređivanje stanja u javnom zdravstvu te je pozvao na konstruktivnost i odgovorno djelovanje svih resora.

>>> Slovenija dobila manjinsku vladu i najmlađeg premijera

Slovenski politički analitičar Alem Maksuti iz ljubljanskog Instituta za politički menadžment (IPM), komentirajući za tportal sastav nove slovenske vlade, ističe kako je raspoređivanje po ministarstvima napravljeno na temelju političkog plijena te kako je još prerano davati ocjene.

'Ekipa koja čini novu slovensku vladu je takva kakva jest. Dok god budu djelovali zajedno i imali zajedničke interese, novooformljena vlada će se održati. Još je prerano ulaziti u njihove kvalitete jer su pojedini novoimenovani ministri otprije bili ministri drugih resora, a pojedini su bili i premijeri', smatra tportalov sugovornik.

Upitan za mišljenje kakav će stav zauzeti službena Ljubljana spram Hrvatske i niza otvorenih pitanja između dvaju susjeda, Maksuti naglašava kako će novopečeni ministar vanjskih poslova, a donedavni premijer Miro Cerar, inzistirati na dosadašnjem slovenskom stavu prema problemima na relaciji Ljubljana - Zagreb.

  • +2
Marjan Šarec Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Ne mislim da će doći do nekih vanjskopolitičkih zaokreta. Budući da je novi šef diplomacije donedavni premijer, može se očekivati da će Ljubljana imati dosadašnji kontinuirani nastavak politike prema Zagrebu. Slovenija će i nadalje ustrajati na legalističkom stavu prema otvorenim pitanjima, što znači da će nova vlada inzistirati na implementaciji odluke Arbitražnog suda i pokretanju pravnih postupaka u slučaju Nove ljubljanske banke. Obojica će biti otvorena za dijalog i dobrosusjedske odnose, što su, uostalom, i sami najavili. Retorika bi mogla biti manje napeta jer je Šarec, a s njim i Cerar, znatno manje oštar sugovornik nego, primjerice, Janez Janša', kaže Maksuti.

>>> Hoće li u Sloveniji upaliti velika koalicija i što bi Janšin mandat značio za Hrvate?

Valja napomenuti kako je bivši premijer Janez Janša, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izborima početkom lipnja osvojila najviše glasova, ali nije uspjela steći parlamentarnu većinu, u četvrtak u raspravi pred zastupnicima i novom vladom ocijenio da je legitimnost Šarecove vlade dvojbena, dok su zastupnici njegove stranke kazali da novu vladu sastavlja 'neuštimani sekstet' u kojemu će svoje stavove nametati ekstremno lijeva stranka Ljevica, iako ona formalno nije dio koalicije i u vladi nema ministara.

Upitan za analizu Janšina posrnuća, Maksuti je kazao kako se nekadašnji premijer nalazi u slijepoj ulici, poput mađarskog premijera Viktora Orbana.

'Janša nema što ponuditi, osim elemenata i retorike kojima se na protumigrantskom valu služi Orban. Bivši slovenski premijer zapravo je politički marginalac i to će ostati sve dok bude vodio politiku kakvu vodi danas', zaključuje Maksuti.