POKUŠAJ UBOJSTVA DOGRADONAČELNIKA

I Ravnateljstvo policije istražuje atentat u Poreču

19.11.2010 u 12:58

Bionic
Reading

U rasvjetljavanje ponovnog pokušaja atentata na porečkog dogradonačelnika Edu Kosa uključeni su i policijski službenici Ravnateljstva policije, Uprave krim policije. 'Dosad izuzeti predmeti, među kojima je i vatreno oružje te tragovi na mjestu događaja, proslijedit će se u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu', priopćila je PU istarska

Podsjetimo, na porečkog poduzetnika i dogradonačelnika Edu Kosa u srijedu navečer u dvorištu obiteljske kuće u Kukcima ispaljen je hitac iz vatrenog oružja. Atentator je skriven u dvorištu sačekao Kosa koji se oko 21.30 vratio kući s posla.

Izašao je pred njega s uperenim pištoljem i, kako veli Kos, vidio je samo bljesak, a hitac ga je, srećom, promašio. U trenutku se snašao te je napadača svom snagom udario torbom u kojoj je nosio dokumente i računalo. Napadač se dao u bijeg, a pištolj, koji mu je od snažnog udarca ispao iz ruke, ostao je u dvorištu.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o pištolju marke Crvena zastava, kalibra 7,65 mm s prigušivačem, koji bi trebao dovesti do napadača, a možda i rasvijetliti bombaški napad na Kosa od prije četiri godine. Tada je pod Kosov golf, parkiran na službenom parkiralištu iza zgrade Gradske vijećnice, bila postavljena autobomba, a Kos je izbjegao atentat pukom srećom. Naime, dolazeći na parkiralište slučajno su mu ispali ključevi od auta. Dok se saginjao podići ih, njegov automobil je raznijela bomba. Policija je ubrzo uhitila Miru Đurića, s nadimkom Bombaš, no pušten je jer nije bilo dokaza, a slučaj je ostao nerasvijetljen.

O motivima oba napada na Kosa u Poreču kruže razna nagađanja. Kos je uspješan građevinski poduzetnik i istaknuti porečki političar – niz godina bio je predsjednik najvažnije izborne jedinice IDS-a, potom je kao član Poglavarstva bio zadužen za sektor prostornog planiranja. Oporbeni vijećnici ukazivali su na to da kao građevinski poduzetnik ne bi trebao biti na čelu Sektora za urbanizam, graditeljstvo i prostorno planiranje, no Kos je odgovarao da njegove tvrtke nisu uključene ni u jedan gradski projekt. Je li se Kos kao građevinar zamjerio kome ili pak kao političar, jer je, kako veli Damir Kajin, štitio gradske interese, 'da se imovina Poreča ne rastoči', ili je posrijedi nešto treće, trebala bi rasvijetliti istraga koja je u tijeku i u koju je uključeno i Ravnateljstvo, kao i Uprava kriminalističke policije.

Kos je i nakon prvog napada odbio zaštitu policije, no kako je jučer novinarima izjavio Kajin, imao je stalni 'link' s policijom pa su svi telefonski razgovori bili snimani. Kako je ustvrdio Kajin, anonimna kaznena prijava protiv porečkih političara, među kojima i Kosa, pojavila se u medijima prije nekoliko dana, iako datira od kolovoza, pa smatra da prijava nema veze s pokušajem atentata na Kosa, već s predstojećim izborima za mjesne odbore narednog tjedna. Osim toga, kako su ustvrdili prozvani političari, sadržaj anonimne prijave uglavnom je izvučen iz nalaza revizije, o čemu se dosta puta već pisalo.

Policija provodi sveobuhvatno kriminalističko istraživanje i intenzivno traga za počiniteljem, a kako se neslužbeno doznaje, osim izuzetih tragova s mjesta zločina, Kos je dao i fizički opis napadača.