MATIĆ: NISTE DOVOLJNO INFORMIRANI

I pučani se uključili u polemiku oko komunističkih zločina

Bionic
Reading

I prije nego su se prijedlogom pripajanja Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata Ministarstvu hrvatskih branitelja uspjeli pozabaviti zastupnici Hrvatskog sabora stigla je reakcija iz Europskog parlamenta. Šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke u EP-u Joseph Daul u otvorenom je pismu pozvao premijera Zorana Milanovića da ne zatvara Ured

'Ured može istinski obavljati svoj posao samo kao neovisno tijelo koje slobodno može postavljati svoje prioritete bez obzira na prioritete Vlade. Od presudne je važnosti razumjeti da bilo kakva sumnja u neovisnost tog ureda ne bi bila u skladu s njegovom važnom zadaćom', upozorio je Joseph Daul premijera Zorana Milanovića

Otvorenim pismom podržao je nastojanja Upravnog vijeća Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina, kojem je na čelu Andrija Hebrang, koji se protivi pripajanju Ministarstvu hrvatskih branitelja. Hebrang, naime, podsjeća da je samostalni i neovisni Ured osnovan političkim konsenzusom.

'Iznenađen sam. Još uvijek vjerujem da se radi o nekom nesporazumu. Naime, taj je zakon u ožujku prošle godine donesen konsenzusom ljevice i desnice, što znači da su za njega glasali i zastupnici SDP-a. Nije mi jasno da su sada promijenili mišljenje i namjeravaju ukidati taj ured', rekao je Andrija Hebrang za HTV.

Ukazuje i da ured koji bi se bavio istraživanjem komunističkih zločina mora biti neovisan te napominje da bi to 'pod Ministarstvom bilo svakako nemoguće, jer bi onda postao tijelo Vlade'.

'Kako će biti neovisan, kad je opet Vladin ured? To je politička floskula koja se nepotrebno koristi. Bio samostalan ured ili ne, opet se financira od strane Vlade. Tako će i biti ako je i u sastavu Ministarstva branitelja, što je najlogičnije rješenje', odgovara ministar branitelja Predrag Matić

Ministar Matić ima spreman odgovor i za zastupnika u EP-u Josepha Daula, ustvrdivši da 'nije dovoljno informiran o cijelom postupku'.

'Gospodin iz Bruxellesa je dobio informaciju s jedne strane, one ispolitizirane, a ovo je realnost. Uvijek može dobiti pravu informaciju ako se obrati na pravu adresu', rekao je ministar Matić uz napomenu da se 'zna koja je Vlada trenutno u Hrvatskoj'.

Prijedlog o pripajanju Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina, a procjenjuje se da se u Hrvatskoj nalazi još najmanje 600 grobnica iz tog vremena koje kriju tijela najmanje 89.000 žrtava, naći će se pred saborskim zastupnicima za mjesec dana.