epidemija covida-19

I po zaraženima i po smrtnosti smo u europskom vrhu, a u Vukovaru se sprema kolona. Stručnjak još jednom apelira na Stožer: Moramo ograničiti okupljanja!

10.11.2020 u 14:42

Bionic
Reading

S trinaestog mjesta jučer Hrvatska je po broju smrtnosti od koronavirusa na sto tisuća stanovnika u posljednja dva tjedna danas stigla do - šestog. U svega dan i incidencija zaraženih na sto tisuća u dva tjedna skočila je sa 750,4 na 757,2. Predstojnik infektologije KBC-a Split Ivo Ivić za tportal kaže kako smatra da je ključno ograničiti okupljanja ljudi ili pooštriti mjere, a istovremeno nacionalni Stožer civilne zaštite donio je odluku da se u Vukovaru može održati Kolona sjećanja s više od 50 ljudi

'Broj zaraženih u svijetu prešao je 50 milijuna. U Hrvatskoj je 750,4 incidencija na 100.000 stanovnika. Lošije od nas su Francuska, Slovenija, Luksemburg i Češka. Po smrtnosti smo na 13. mjestu od 27 zemalja Europske unije. To je dobar pokazatelj', kazao je na jučerašnjoj konferenciji za medije Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Dan kasnije u Hrvatskoj je, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), broj incidencija porastao na 757,2, doduše pali smo za nekoliko mjesta jer su drugi rasli više, ali smo po broju smrtnosti skočili sve do šestog mjesta.

I dok s jedne strane Capak, Vili Beroš, ministar zdravstva, i Gordan Lauc, znanstvenik i član Vladina Znanstvenog savjeta, tvrde da je situacija povoljna jer je zaustavljen rast, drugi, poput znanstvenika Ivana Đikića, upozoravaju da ćemo imati 1500 mrtvih do kraja mjeseca i da se ne treba opuštati.

>>>Šef splitske Infektologije se kloni priča o spasonosnom cjepivu: Neće sutra biti bolje, bit će možda za pola godine<<<

>>>Udruga bolničkih liječnika oštro: Obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru kršenjem mjera predstavlja čin licemjerja i kukavičluka<<<

>>>Virusni imunolog Jonjić sumnja u vrlo brzo cijepljenje šire populacije: Važno je cijepiti rizičnu populaciju. Ako to napravimo, riješili smo problem<<<

Ivo Ivić, prof. dr. sc., predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, kaže da ga brojke ne čude jer što je više zaraženih, bit će i više mrtvih.

'Ne trebamo gledati postotke nego apsolutne brojke. Sada su valjda razuvjereni svi oni koji misle da se od koronavirusa ne umire. Struka je još ljetos upozoravala da će se brojke u hladnijim danima povećavati', kazao je Ivić za tportal.

Iako dio stručne javnosti tvrdi da smo sada na vrhuncu, Ivić smatra da to kako će se razvijati stvari ne ovisi samo o virusu, već prije svega o nama samima.

'Ako se ne budemo pridržavali mjera, virus će duže kolati i taj vrhunac će duže trajati. O tome koliko će biti zaraženih i mrtvih za tjedan ili dva, može se spekulirati i nagađati, ali i tu vrijedi ista stvar – pridržavanje mjera', istaknuo je Ivić.

Na pitanje kakve bi mjere prema njegovu mišljenju trebalo donijeti da se krivulja počne izravnavati, odnosno da brojke krenu u silaznu putanju, kazao je kako misli da je ključno ograničavanje broja okupljenih na jednom mjestu.

'Da idemo s nečim strožim, ekonomija ne bi izdržala i to bi imalo dugotrajne i drugačije posljedice. Mišljenja sam da bi trebalo ograničiti broj okupljenih na jednom mjestu', kazao je Ivić.

Na našu opasku da je nacionalni Stožer civilne zaštite drugačijeg mišljenja jer je dozvolio da se u Vukovaru održi Kolona sjećanja s više od 50 ljudi, čemu se usprotivila Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Ivić kaže kako ne bi zalazio u politička pitanja, ali i dodao da 'gdje ima veliki broj ljudi, postoji opasnost od zaraze'.

'Nije ovo jedini veliki skup kojem je dozvoljeno da se održi', zaključio je Ivić.

Podsjetimo, nedavno je bez dozvole Torcida slavila rođendan, a s dozvolom Stožera održana je i procesija u Jelsi, ali i proslava Velike Gospe u Sinju.