KRIŽARSKI RAT PROTIV UMJETNE OPLODNJE

I Papin veleposlanik se obrušio na Vladu

12.07.2012 u 14:16

Bionic
Reading

Nakon žestokih udara domaćeg klera (združenog s Karamarkovim HDZ-om) i apostolski nuncij Alessandro D'Errico uputio je kritike hrvatskim vlastima, vezano za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Izjavio je da se nada da ne dolazi prekasno te da će hrvatske vlasti pričekati s donošenjem odluke. D'Errico je najavio sastanak s predsjednikom Josipovićem i rekao kako se nada i sastanku s drugim predstavnicima vlasti, kako bi ih uvjerio da ne donose takav Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, javlja Dnevnik.hr.

Apostolski nuncij Alessandro D'Errico posjetio je predsjednika Hrvatske biskupijske konferencije i đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića.

Podsjetimo, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u zadnje vrijeme podigao je mnogo prašine i doveo do raskola u mišljenjima između Vlade i Crkve te oporbe.

Njime bi se omogućila oplodnja 12 jajnih stanica, pri čemu bi se u tijelo žene mogla unijeti dva zametka, iznimno tri ako je riječ o posebno rizičnoj skupini žena. Zakon dopušta zamrzavanje jajnih stanica i zametaka, pri čemu bi se mogli čuvati pet godina na teret države, a nakon toga pet godina bi se mogli čuvati na teret para koji je podvrgnut oplodnji.

Nuncij se tijekom posjeta Đakovu osvrnuo i na umirovljenje đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića. Rekao je kako odluka o toj temi neće baš skoro stići, jer je papa Benedikt XVI. trenutačno na godišnjem odmoru.