ŠTO SE čEKA?

I ove godine bit će organizirano cijepljenje protiv gripe u ljekarnama, a farmaceuti predlažu odlično rješenje za sve

21.09.2020 u 20:24

Bionic
Reading

Cijepljenje u ljekarnama već godinama je uobičajena praksa u nizu europskih zemalja. Ljekarnici na licu mjesta ubrizgavaju građanima kupljena cjepiva, ne samo protiv gripe, nego i protiv HPV-a, pneumokoka, Herpes zostera, pa i tzv. putna cjepiva. U Hrvatskoj međutim cijepljenje u ljekarnama provode liječnici obiteljske medicine jer ljekarnici još nemaju potrebna ovlaštenja. To nastoji promijeniti Hrvatska ljekarnička komora (HLJK), čija predsjednica Ana Soldo za tportal otkriva i detalje o cijepljenju u ljekarnama u predstojećoj sezoni gripe

Projekt HLJK-a 'Cijepljenje protiv gripe u ljekarnama' startao je 2019. u 20 ljekarni u šest hrvatskih gradova - Zagrebu, Velikoj Gorici, Splitu, Rijeci, Bjelovaru i Osijeku. U tu svrhu angažirani su obiteljski liječnici te su provodili cijepljenje u određenim terminima. Na taj način cijepljeno je oko 400 građana. Ove sezone cijepljenje u vlastitom prostoru organizirat će više od 50 hrvatskih ljekarni.

'Kada dođe cjepivo, planiramo organizirati cijepljenje u ljekarnama na području svih županija. Cijepljenje će provoditi epidemiolozi ili liječnici obiteljske medicine, a ljekarne će prethodno oglasiti termine. Očekujemo gužvu jer je interes za cjepivom ove godine velik', kaže Ana Soldo, mag. pharm.

Građani su i prethodnih godina po pitanju epidemiološke situacije bili zahvalni na mogućnosti da se cijepe u ljekarni i tako zaobiđu liječničku ordinaciju u sezoni respiratornih bolesti.

'Smatram ovaj projekt izrazito pozitivnom stvari. Na taj se način može povećati procijepljenost i smanjiti trošak zdravstvenog sustava', naveo je jedan građanin na stranici Cijepljenje / vakcinacija na Facebooku.

'Meni je ovo super jer imam tri klinca, njihov i svoj raspored te je vrlo teško uhvatiti sve nas na jednom mjestu za vrijeme normalnog radnog dana, plus to što bih s jednim izgubila pola dana kod pedijatra, s drugo dvoje kod jednog liječnika i ja sama kod drugog. Ovako smo svi četvero u jedno subotnje prijepodne obavili cijepljenje u nekoliko minuta i poslije otišli na kolače. Ispalo je kao piknik', napisala je jedna zadovoljna građanka. Druga primjećuje da je 'ovo, kao i u Americi, samo još trebaju dati deset posto popusta na spizu ako se cijepite'.

  • +2
Cijepljenje protiv gripe u ljekarnama Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Američki ljekarnici već desetljećima cijepe kupce ne samo u klasičnim ljekarnama, nego i u onima u sklopu velikih trgovina prehrambenim proizvodima. Sličan trend zahuktao se i u Europi, u kojoj, za razliku od SAD-a, više od dvije trećine građana može stići u ljekarnu za manje od pet minuta.

'Ljekarnici u Velikoj Britaniji među prvima su počeli provoditi cijepljenje u ljekarnama i već preko 15 godina cijepe više od polovice britanske populacije. Taj smjer su slijedile i kolege iz drugih zemalja članica, tako da u ovom trenutku imamo preko 15 zemalja koje su u nekoj formi i opsegu implementirale cijepljenje u ljekarnama', kaže Soldo.

Hrvatska ljekarnička komora je jedina komora u EU koja sudjeluje na simpoziju VaxExcel - Excellence in vaccinations u...

Objavljuje Hrvatska ljekarnička komoraUtorak, 5. studenoga 2019.

U Engleskoj i Irskoj do četvrtine ispitanika kazali su da se ne bi uopće cijepili da im ta mogućnost nije ponuđena u ljekarni. U Portugalu su ljekarnici započeli s cijepljenjem 2007., a već u sezoni 2009./2010. ljekarna je bila najpopularnije mjesto za cijepljenje, navodi Bilten HLJK-a. Čak 98 posto cijepljenih u ljekarni najavilo je da će isto učiniti i sljedeće godine.

'Podaci iz Irske svjedoče se broj isporučenih doza cjepiva protiv gripe od 2011., kada su ljekarnici počeli cijepiti, povećao za 48 posto, dok se broj isporučenih doza liječnicima opće prakse povećao za gotovo 23 posto - što pokazuje da je paralelno s cijepljenjem u ljekarnama javnost dodatno osviještena i da su stope procijepljenosti povećane', naveo je Michał Byliniak, bivši predsjednik PGEU-a (The Pharmaceutical Group of the European Union), u časopisu The European Files.

Cijepljenje protiv gripe u ljekarnama Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Analizirajući situaciju u Hrvatskoj, Soldo kaže da je prvenstveno potrebno promijeniti Zakon o zaštititi pučanstva od zaraznih bolesti kako bi ljekarnici imali potrebna ovlaštenja. Naravno, moraju biti dodatno educirani za cijepljenje.

'Prva sljedeća generacija farmaceuta poslije završetka studija imat će diplomu koja će im omogućavati cijepljenje i nadam se da ćemo kao struka dobiti mogućnost da cijepimo naše pacijente', kaže ona.

Inicijativu HLJK-a podržava i Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu, koji je još 2019. poručio da su ljekarnici stručne osobe koje mogu cijepiti uz dodatnu edukaciju. Pritom, cjepivo je niskoalergeno, ljekarne su zbog radnog vremena na raspolaganju građanima više nego njihovi obiteljski liječnici, a sve države koje imaju procijepljenost od gripe 75 posto i više uvele su cijepljenje u ljekarnama.

  • +15
Testiranje na koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ova je godina, kaže Soldo, specifična u mnogim aspektima.

'Očekuje nas neizvjesna jesen jer će se razne sezonske bolesti sa sličnim simptomima ispreplesti s COVID-om. Povećana procijepljenost protiv gripe doprinijet će zaštiti osjetljivih kategorija pacijenata kao što su starije stanovništvo, kronični bolesnici te zdravstveni radnici koji su izloženi povećanom riziku', napominje predsjednica HLJK-a.

Hrvatska ljekarnička komora u projektu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti surađivat će s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom zdravstva, HALMED-om te na temelju iskustava kolega iz drugih zemalja donijeti najkvalitetnije propise kako bi pacijentima pružili zdravstvenu zaštitu i usluge najviše kvalitete, najavljuje Ana Soldo.