ODLUČILA VLADA

I obavještajcima smanjene plaće

07.03.2013 u 13:52

Bionic
Reading

Hrvatska vlada danas je na zatvorenom dijelu 79. sjednice donijela odluke kojima se koeficijenti složenosti poslova zaposlenika i službenih osoba u sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske utvrđuju u smanjenom iznosu za 3 posto bruto.

Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenom dijelu 79. sjednice izmijenila Odluku o plaćama zaposlenika te radnim mjestima službenih osoba Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju, kao i Odluku o plaćama zaposlenika te radnim mjestima službenih osoba Sigurnosno-obavještajne agencije na kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju.

Također, izmijenjena je Odluka o plaćama dužnosnika i zaposlenika Zavoda za sigurnost informacijskih sustava i Odluka o plaćama dužnosnika i zaposlenika te radnim mjestima službenih osoba Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija na kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju.

Gore navedenim odlukama koeficijenti složenosti poslova zaposlenika i službenih osoba u sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske utvrđuju se u smanjenom iznosu za 3 posto bruto. Budući su navedene odluke klasificirane stupnjevima tajnosti "vrlo tajno" i "povjerljivo" nije ih moguće objaviti, stoji u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice vlade.

Prihvaćen je Nacrt memoranduma o suglasnosti između Saveznog zavoda za sigurnost u informacijskoj tehnologiji (BSI) i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetni Nacrt memoranduma klasificiran je oznakom "tajno" pa ga nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti.

Ustavnom sudu dano je očitovanje o prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članka 109.c stavka 1. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz presudu Ustavnog suda.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Nadzornom odboru društva Astra International d.d. predlaže se imenovanje Davora Cimaša predsjednikom Uprave, umjesto dosadašnjeg predsjednika Uprave koji je podnio ostavku.

Isto tako, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Glavnoj skupštini društva Hoteli Živogošće d.d. predlaže se izbor Jakova Lovrete za novog člana Nadzornog odbora, umjesto dosadašnjeg člana koji je podnio ostavku na članstvo u Nadzornom odboru.

Dosadašnji članovi Upravnog vijeća Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija Mediteranskog akcijskog plana u Splitu Marijana Mance Kowalsky i Tihomir Lulić razriješeni su, a Mario Obrdalj i Nancy Butijer imenovani su novim članovima, kako predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, navode se u u priopćenju.