PRIMORČEV PROJEKT

I obavezna srednja škola pala u vodu

15.09.2009 u 09:09

Bionic
Reading

Iako je bivši ministar Dragan Primorac najavio da će uvesti obavezno srednjoškolsko obrazovanje zbog čega bi se mijenjao i Ustav, do toga ipak neće doći

Na tome je trebala raditi radna skupina za predlaganje izmjena Ustava zbog prilagodbe Hrvatske Europskoj uniji. Voditelj skupine Vladimir Šeks kazao je da je obavezno srednjoškolsko obrazovanje na ledu. Prema Šeksovom pojašnjenju, radna skupina nije predvidjela takve ustavne promjene, već se isključivo držala pristupa Hrvatske Europskoj uniji.

'Zasad, u ovoj fazi ustavnih promjena, obavezno srednje obrazovanje neće ići. Isključivo se ide s promjenama koje će omogućiti zatvaranje pregovora pojedinih poglavlja te pristup Hrvatske Europskoj uniji. Hoće li i kada srednje obrazovanje kao obavezno ući u Ustav, ovisi isključivo o Vladi koja takve promjene mora predložiti', pojašnjava Šeks.

Upitno je ima li u državnoj blagajni sredstava za financiranje projekata za poticanje obrazovanja u 'zemlji znanja'. 'Sigurno je da obavezna srednja škola zahtijeva sredstva, ali to pitanje ne bih komentirao. Ostavljam nekom drugom da odgovori na to', zaključio je Šeks za Novi list.

No, prema tvrdnjama predsjednika Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željka Stipića, Vlada ne odustaje od projekta obavezne srednje škole zbog nedostatka financijskih sredstava, već zbog nedostatka političke volje, kao i činjenice da ne prepoznaje važnost ulaganja u obrazovanje. Međutim, tvrdi Stipić, iza toga se krije i 'razračunavanje' s Primorčevim naslijeđem jer 'Srednja škola za sve' kojom se bivši ministar dičio tek je jedan u nizu njegovih srušenih projekata.