TKO KUPUJE, TKO PRODAJE

I 'miroljubiva' Švedska zarađuje milijarde prodajom oružja

25.03.2012 u 20:50

Bionic
Reading

Nekad poznati švedski proizvođač automobila Saab danas je u stečaju, dotučen globalnom recesijom i prodajom američkom GM-u. No postoji još jedna kompanija, Saab AB, koja se na listi najvećih svjetskih tvornica oružja penje prema vrhu. Prema istraživanju Međunarodnog mirovnog instituta u Stockholmu, Švedska je u 2010. godini izbila na 28. mjesto te ljestvice prodavši oružja za 2,8 milijardi dolara

Pokazuje se da Švedska, koju se kao dio skandinavskog kvarteta ubraja u najprogresivnije, socijalno osjetljive i humanitarno osviještene zemlje svijeta, posjeduje industriju oružja koja značajno doprinosi njenom gospodarskom rastu. Kompanija Saab AB poznata je, između ostalog, po borbenom avionu Gripen.

Oružje se trenutno najviše uvozi u Aziju i Oceaniju, zahvaljujući golemim potrebama Indije, ali i Južne Koreje, Kine i Pakistana.

Najveći uvoznik oružja donedavno je bila Kina, ali je posljednjih godina ojačala i vlastitu industriju, pa polako postaje i izvoznik.

Prema SIPRI-ju, 100 najvećih tvornica oružja u svijetu (ne računajući Kinu), u 2010. godini je prodalo oružja u vrijednosti 406 milijardi dolara. Ova industrija stabilno brodi kroz svjetsku ekonomsku krizu, a na listi 100 najvećih proizvođača dominiraju američke kompanije – kako brojčano, tako i zaradom (ima ih 44 i kontroliraju oko 60 posto tržišta).

Rusi prodaju znatno manje, ali se o njihovom izvozu dosta čuje između ostalog i zato što naoružavaju zemlje koje nisu sklone SAD-u. Ruski partner Sirija u zadnjih je deset godina povećala svoj uvoz oružja za 580 posto, dok ga je Venezuela povećala za 555 posto u istom periodu.

Inače, Švedska je, unatoč povećanoj proizvodnji oružja, lani pala sa desetog na 11. mjesto, i to na račun Španjolske čija je brodogradnja primila nekoliko velikih narudžbi u alarmantnim trenucima za španjolsku ekonomiju.

Zanimljivo je i da je od 2007. do 2011. godine zemlja koja je uvozila najviše oružja bila - Grčka