KAD JE KOSOR BILA PREMIJERKA

'I mene je dočekao HEP-ov zahtjev za poskupljenjem'

Bionic
Reading

'U vremenu kada rastu cijene struje, plina, porastao je PDV i troškovi života, Vlada ovo poskupljenje nije smjela odobriti', poručila je vladajućima bivša premijerka HDZ-ova Jadranka Kosor

'Treba uvesti da svatko plaća koliko potroši'

'Nažalost, grijanje se ne plaća po utrošenoj količini energije, nego po površini stana i zato je to neracionalno. Dakle, treba uvesti upravo to da svatko plaća onoliko energije koliko potroši, a ne koliko ima velik stan. Dakle, na svaki radijator treba staviti mjerač, to je danas tehnički vrlo moguće, to čak nije ni skupo i mislim da bi se jedna takva investicija vrlo brzo isplatila, čak za godinu do dvije dana na uštedama', kazao je saborski zastupnik SDP-a Ivo Jelušić.
Na pitanje trebaju li to platiti građani ili HEP, Jelušić odgovara: 'U konačnici uvijek plaćaju građani. Ja osobno bih bio spreman to platiti, jer bi se to sigurno vratilo za dvije godine. Dakle, ili onaj tko nema novca da ga se kreditira na taj način da HEP to uvede, ali da se to kroz dvije do tri godine vrati kroz uštede.'

'Da se nije smjelo dozvoliti da se ponovno dogodi jedan udar koji će se definitivno, ne samo srušiti na standard građana, nego će apsolutno utjecati i na one pokazatelje koji su Vladi jako važni, a to je potrošnja, osobna potrošnja. Dakle, sigurno ćemo do kraja godine biti suočeni s novim trendom smanjenja osobne potrošnje, što će naravno, među ostalim, utjecati i na pad BDP-a', ističe Jadranka Kosor

I nju je, kada je došla na čelo Vlade, na stolu već čekao zahtjev HEP-a za poskupljenjem. 'Mi smo prosudili da prvo treba urediti HEP, restrukturirati ga i ne pristati na ovaj zahtjev', kazala je Kosor. Posjetimo, tadašnja vladajuća garnitura na čelu s Jadrankom Kosor smijenila je sredinom 2010. Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije, koje im se zamjerilo kada je bez odobrenja Vlade dalo zeleno svjetlo za poskupljenje struje.

Suprotno najavama agencije Media servis, uži kabinet Vlade sutra će raspraviti o točkama dnevnog reda redovne sjednice Vlade u četvrtak budući da premijer u srijedu putuje u Berlin u posjet njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, a ne o zatraženom poskupljenju grijanja. Vladina glasnogovornica Ivana Grljak upozorila je da poskupljenje grijanja nije u ingerenciji Vlade već lokalne samouprave pa vladajući o tom problemu neće raspravljati. Podsjetila je da Vlada radi na zakonskom rješenju prema kojem će Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) zajedno s HEP-om odlučivati o (ne)opravdanosti povećanja cijena energenata.

Iako uži Vladin kabinet sutra očito neće raspravljati o problemu grijanja, vjerojatno će zauzeti stav o najnovijem udaru na standard građana - poskupljenju grijanja od 37 posto što ga je zatražilo HEP Toplinarstvo. Do tada ne žele ništa prejudicirati, a tek načelno mišljenje ima Mihael Zmajlović, ministar prirode i zaštite okoliša

'To su uvijek teške odluke, upravo zato što se tiču svih građana koji koriste tu uslugu, dakle Toplinarstva. Dakle, to je osjetljivo pitanje, ali ne smijemo dovoditi ni tvrtku, koja osigurava toplinsku energiju, da akumulira gubitke i da se onda dovede u situaciju da ne može isporučiti toplinsku energiju. No poskupljenje ne smije biti takvo da pokriva eventualnu neefikasnost tvrtke', naglasio je Zmajlović.

Komentirajući najavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će staviti veto na HEP-ov zahtjev, ministar Zmajlović ustvrdio je da je donošenje odluke o poskupljenju cijene grijanja osjetljivo pitanje koje se ne smije koristiti za 'dnevno političko poentiranje'.

Predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić je rekao kako zahtjev za poskupljenjem 'nije predizborna tema'.

'Osobno smatram da je ovo udar na standard građana - svako poskupljenje, ne samo ovo, ali nema potrebe ni razloga za jeftini politički populizam i manipulaciju građana', istaknuo je Bernardić.

'Gubici u HEP-u postoje, vi znate u kakvom je stanju HEP, da ne govorim neke druge procese koji se odvijaju protiv odgovornih ljudi u HEP-u. Prema tome, nema razloga ni mjesta za jeftini populizam', dodao je Bernardić ističući da treba pričekati mišljenje HERA-e. Najvažnije je da se ni na koji način ove zime ne ugrozi opskrba toplinskom energijom, poručio je.

HEP je lokalnim vlastima u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku uputio zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto.

Zmajlović i Bernardić danas su u Osnovnoj školi 'Marija Jurić Zagorka' govorili o značaju ozonskog sloja u povodu Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja.