ČOVIĆ PORUČIO

'I međunarodna uprava kriva za stanje u BiH'

10.05.2011 u 17:37

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović složio se u utorak s ocjenom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koju je iznio pred Vijećem sigurnosti UN-a, da se BiH suočava s jednom od najtežih kriza nakon Daytona, ali Čović smatra da značajan dio odgovornosti za to snosi međunarodna uprava u zemlji

'Stanje je u BiH katastrofalno. Uostalom takvim ga je u Vijeću sigurnosti opisao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, iako ja uzroke takvog stanja ne vidim na isti način. Nikada više ne smijemo dopustiti da osam mjeseci nakon izbora nemamo državnu vladu ili da imamo odluke visokog predstavnika o nametanju vlasti i usmjerene protiv središnjeg izbornog povjerenstva BiH', rekao je Čović novinarima u Mostaru.


Pozdravio je i stajalište Republike Hrvatske koje je iznio veleposlanik RH pri Ujedinjenim narodima Ranko Vilović tijekom rasprave pred Vijećem sigurnosti o stanju u BiH koji je upozorio da vlast u Federaciji BiH nije utemeljena na zakonit način te da su većinski predstavnici Hrvata iz nje isključeni.

Predsjednik HDZ-a BiH, uoči početka političke akademije HDZ-a BiH koja je održana u suradnji sa Zakladom hrvatskog državnog zavjeta i njemačkom Zakladom Hanns Seidel, izrazio je očekivanje kako će ured visokog predstavnika ukinuti prijeporni nalog kojim je proglasio legalnom vlast u Federaciji. Inzko je osporio odluku SIP-a koji je ocijenio da su predsjednik, dvoje dopredsjednika i Vlada FBIH izabrani nezakonito jer nije bio popunjen gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

'Donositi privremene suspenzije državnih institucija koje je proglasio ili nametnuo OHR zabrinjavajuća je poruka svima i što prije iz toga izađemo dobit ćemo prigodu za normalne odnose u BiH. Nadam se da će gospodin Inzko vrlo skoro povući svoje odluke i dati šansu zakonu i ustavu u BiH', dodao je Čović. Govoreći o položaju Hrvata na političkoj akademiji HDZ-a, Čović je ustvrdio kako je rješenje u preustroju zemlje.

'Ja sam uvjeren da bi četiri federalne jedinice najbolje uvezale BiH kako bi se svi oslobodili straha od majorizacije. Mi želimo sačuvati BiH u kojoj bi Hrvati bili jednakopravni, a zemlja usmjerena prema euroatlantskim integracijama', dodao je.